Up 2 Date

Nieuw-Zeeland wil sigaretten voor alle toekomstige generaties verbieden

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Nieuw-Zeeland wil sigaretten voor alle toekomstige generaties verbieden

Nieuw-Zeeland heeft een volgende stap gezet in het streven naar een rookvrije generatie. De regering wil dat iedereen die nu 14 jaar of jonger is nooit sigaretten kan kopen in het land. Die wetgeving zou in 2025 in moeten gaan, wanneer de huidige 14-jarigen 18 worden.

Rookvrije generatie

Er moet nog gestemd worden over de plannen voor de wet, maar als het aan de regering ligt, rookt er in 2025 nog maar 5 procent van de bevolking. Volwassenen mogen dan nog wel sigaretten en andere tabaksproducten kopen, maar voor iedereen die in dat jaar 18 wordt of jonger is, blijft dit voor de rest van hun leven verboden. Op een gegeven moment kan dan dus niemand meer sigaretten kopen.

'Historische dag voor de gezondheid'

Het plan werd vandaag aangekondigd door minister van Volksgezondheid Ayesha Verrall. Ze noemt het een 'historische dag voor de gezondheid van onze mensen'. "We willen ervoor zorgen dat jongeren nooit beginnen met roken, dus maken we het verkopen of leveren van tabaksproducten aan jongeren strafbaar. Mensen die 14 jaar oud zijn wanneer de wet van kracht wordt, zullen nooit legaal tabak kunnen kopen."

Ze hoopt dat jongeren op deze manier nooit in aanraking komen met roken. "De helft van degenen die eraan begint, sterft aan de gevolgen ervan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Andere plannen

Er zijn ook andere plannen aangekondigd om Nieuw-Zeeland zo 'rookvrij' mogelijk te maken. Zo wil de regering het aantal verkooppunten van tabak verminderen en de hoeveelheid nicotine per sigaret omlaag brengen. Een pakje sigaretten kost in het land nu al omgerekend zo'n 25 euro.

80% begint voor hun 18e

In Nieuw-Zeeland is roken een van de belangrijkste voorkombare doodsoorzaken: zo'n 5000 mensen overlijden daar jaarlijks aan de gevolgen ervan. Ongeveer 80 procent van de rokers begint ermee voordat ze achttien zijn, aldus de regering. Het percentage rokende volwassenen, momenteel 13,4 procent, daalt al wel een paar jaar.

Ster advertentie
Ster advertentie