Up 2 Date

Nieuw-Zeeland verbiedt roken levenslang voor iedereen die nu 13 jaar of jonger is

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Nieuw-Zeeland verbiedt roken levenslang voor iedereen die nu 13 jaar of jonger is

Nieuw-Zeeland heeft het kopen van sigaretten en andere tabaksproducten levenslang verboden voor iedereen die op of na 1 januari 2009 geboren is. Dat zijn kinderen die nu 13 jaar of jonger zijn. Doordat het hun hele leven verboden blijft om te roken, wil het land een rookvrije generatie laten opgroeien.

Flinke boete

Het parlement heeft gisteren een wet aangenomen die bepaalt dat winkels geen rookwaar meer mogen verkopen aan mensen uit het geboortejaar 2009 of later. De boete hiervoor kan oplopen tot 150.000 Nieuw-Zeelandse dollar, wat omgerekend neerkomt op 91.050 euro.

Het idee hierachter is dat straks niemand in Nieuw-Zeeland meer rookt, doordat de mensen die nog sigaretten mogen kopen steeds ouder worden en uiteindelijk uitsterven. Het verbod geldt niet voor e-sigaretten

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verkooppunten sluiten

In de nieuwe wet staat ook dat tabak nog maar minder nicotine mag bevatten en dat het aantal verkooppunten van sigaretten volgend jaar met 90 procent omlaag moet: van de 6000 huidige punten mogen er nog maar 600 blijven.

"Duizenden mensen zullen langer en gezonder leven", aldus de Nieuw-Zeelandse minister Ayesha Verrall van Volksgezondheid. "Het scheelt de zorg 5 miljard dollar, omdat er geen aandoeningen meer hoeven te worden behandeld die zijn veroorzaakt door roken, zoals kanker, hartaanvallen en beroertes."

Een van de strengste landen

Nieuw-Zeeland is al lang bezig met het tegengaan van roken en dat heeft resultaat: het aantal mensen in het land dat wel eens een sigaret opsteekt is de afgelopen tien jaar afgenomen van 16 tot 8 procent. Ter vergelijking: in Nederland was dat vorig jaar 20 procent.

Met de nieuwe regels is Nieuw-Zeeland bijna het strengste land ter wereld op rookgebied. Alleen in Bhutan zijn ze strenger: daar is het verkopen van rookwaar sinds 2010 helemaal verboden.

Ster advertentie
Ster advertentie