Up 2 Date

Vapes met smaakje per 1 oktober 2023 verboden

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Vapes met smaakje per 1 oktober 2023 verboden

E-sigaretten, oftewel vapes, met een smaakje worden per 1 oktober 2023 uit de verkoop gehaald. Vanaf die datum zijn de vloeistoffen voor navulverpakkingen en wegwerpvapes met bijvoorbeeld fruitsmaken verboden en mogen de e-sigaretten alleen nog maar naar tabak smaken.

Opstapje

Het was al langer bekend dat vapes met smaakjes verboden zouden worden. In 2020 liet toenmalig staatssecretaris Blokhuis weten e-sigaretten zo minder aantrekkelijk te willen maken voor jongeren. Nu zouden ze een te makkelijk opstapje zijn naar gewone sigaretten. Veel winkels verwachten dat gebruikers de producten de komende tijd gaan hamsteren voordat het verbod ingaat.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Manier om te stoppen met roken?

Vapes met tabaksmaak mogen nog wel, zodat 'gewone' rokers daar gebruik van kunnen maken bij het stoppen. Toch blijkt dat in de praktijk niet zo goed te werken. "Uit onderzoek blijkt dat slechts een enkeling daar baat bij heeft", aldus Esther Croes van het Trimbos-instituut tegen NOS.

Zo vertelt ze dat zo'n 1,4 procent van de volwassenen regelmatig een e-sigaret gebruikt. "En als je bedenkt dat één op de vijf volwassenen rookt, valt het gebruik van iets wat dé oplossing moet zijn om te stoppen met roken dus best tegen." Bovendien gaan veel mensen beide soorten sigaretten roken, wat voor nog meer gezondheidsschade zorgt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geen flitsende namen meer

Winkels mogen dus nog tot 1 oktober vapes met zoete smaakjes verkopen, maar vanaf 1 juli mogen deze niet meer geproduceerd worden. Verder mag er op verpakkingen straks niks meer staan dat verwijst naar iets anders dan tabak. Ook flitsende namen die vaak aan vapesmaken worden gegeven, zoals 'bad boy fuel', 'OMGin' of 'chillin' worden verboden.

Op 1 juli 2020 werden e-sigaretten al opgenomen in het rookverbod. Vanaf die dag is het verboden om te vapen op plekken waar je ook geen normale sigaretten mag roken.

Ster advertentie
Ster advertentie