FunX

Steeds meer mensen vapen: "Maar volgens experts kan het je hersenen aantasten"

foto: YouTube: Rookworst de Podcast
  1. Newschevron right
  2. Steeds meer mensen vapen: "Maar volgens experts kan het je hersenen aantasten"

Is het je opgevallen dat steeds meer mensen de laatste tijd aan het vapen zijn? De elektronische sigaret lijk je bijna overal terug te zien. Maar hoe schadelijk zijn vapes eigenlijk en hoe komt het dat je er zo makkelijk aan kunt komen? Dat zocht NOS Stories uit in hun nieuwe video. Redacteur Sümeyye Ersoy, die meewerkte aan de video, vertelde er meer over in Start met Fernando.

Hoe schadelijk is vapen? NOS Stories zocht het uit!

Vapen

Voor degenen die het niet weten, legt Sümeyye uit wat vapen is: "Een vape is een elektrische sigaret waar geen tabak in zit, maar waar wel nicotine in kan zitten. Het is een variant van roken. Er wordt een smaakje toegevoegd in de vorm van een vloeistof." Ondanks dat er geen tabak in een vape zit, betekent het niet dat het niet schadelijk is. "Experts zeggen dat als er nicotine in een vape zit, het harstikke schadelijk is."

Vooral op jonge leeftijd schadelijk

Volgens Sümeyye is het vooral op jonge leeftijd niet verstandig om te vapen. "Het kan je hersenen aantasten. Je kunt hartkloppingen krijgen. Andere bijwerkingen zijn hoofdpijn, buikpijn en misselijkheid. Maar experts maken zich vooral zorgen om de mate van verslaving."

Quote

Er zijn vapes geëxplodeerd bij mensen in hun mond.

Sümeyye

Geëxplodeerd in mond

Het is in Nederland vrij eenvoudig om een vape aan te schaffen. "Je kunt het gewoon online kopen, omdat het niet illegaal is. Officieel mag je het niet kopen als je minderjarig bent, maar daar is weinig controle op. Als je op de webshop aanvinkt dat je 18 jaar oud bent, kun je de bestelling 'gewoon' plaatsen." Verder worden vapes ook via Instagram en Snapchat verhandeld.

Tijdens het onderzoek stuitte NOS Stories op bijzondere verhalen van jongeren die vapes aanschaften. "Er zijn mensen die online goedkope vapes hebben besteld uit China. Die dingen zijn bijvoorbeeld geëxplodeerd in hun mond, wat natuurlijk levensgevaarlijk is."

Overal

Het zal je misschien opgevallen zijn dat vapes op allerlei plekken gebruikt worden. Dat blijkt ook uit het onderzoek dat is gedaan bij de doelgroep. "Ze doen het echt overal: buiten, op het schoolplein, op de gang, in de klas, op de wc's, maar ook tijdens het uitgaan en op festivals", vertelt Sümeyye. Dat komt volgens haar doordat het gewoon makkelijk is om te doen. "Het is niet zoals een sigaret, die je eerst moet aansteken en eigenlijk helemaal 'moet' oproken. Je kunt met een vape even makkelijk een hijs nemen en 'm weer wegstoppen zonder dat iemand het ziet of hoort."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie