Up 2 Date

Mogelijk grootste natuurramp zuidelijk halfrond: 3 dagen van nationale rouw in Mozambique

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Mogelijk grootste natuurramp zuidelijk halfrond: 3 dagen van nationale rouw in Mozambique

In Mozambique zijn drie dagen van nationale rouw aangekondigd nadat orkaan Idai eind vorige week over het zuiden van Afrika trok en enorme schade aanrichtte. In Mozambique, Malawi en Zimbabwe verkeren ruim 350.000 mensen op dit moment in levensgevaar. Hulporganisaties krijgen, nu ze ter plaatse arriveren, langzaam door hoe groot de ramp is. Het dodental, dat momenteel rond de 350 ligt, zegt nog weinig. Elk uur worden er namelijk meer lichamen gevonden. Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties noemt het 'de grootste weergerelateerde natuurramp die het zuidelijk halfrond ooit heeft getroffen' en vreest voor miljoenen slachtoffers.

moeilijk bereikbaar

Veel steden zijn veranderd in een grote bruine modderzee. Veel wegen en bruggen zijn compleet verwoest of weggespoeld en daarom is het getroffen gebied moeilijk te bereiken. Ook zorgt de heftige regenval als nasleep van de orkaan voor veel moeilijkheden. Het waterpeil kan hierdoor namelijk niet zakken en stijgt zelfs. Daardoor blijven er steeds minder veilige schuilplekken over. Ook zorgt het water ervoor dat hulpgoederen zoals voedsel meteen nat worden. Daarnaast is er door het gebrek aan schoon drinkwater een groot risico op het uitbreken van besmettelijke ziektes zoals acute diarree en cholera.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

noodhulp
Landen van over heel de wereld sturen momenteel grote hulpteams richting de getroffen gebieden. Ook Het Rode Kruis, dat waarschuwt voor een humanitaire ramp, heeft een gironummer geopend om geld in te zamelen voor de slachtoffers. De organisatie schat dat er alleen voor Mozambique al zeker 9 miljoen euro aan noodhulp nodig is. Op dit moment delen hulpteams noodpakketten en waterzuiveringstabletten uit. Daarnaast helpen ze families in de getroffen gebieden met elkaar in contact te komen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie