Up 2 Date

Actiegroep maakt bezwaar tegen OM om niet vervolgen dj na 'Beter Voorkomen dan Chinezen'-lied

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Actiegroep maakt bezwaar tegen OM om niet vervolgen dj na 'Beter Voorkomen dan Chinezen'-lied

Een collectief tegen anti-Aziatisch racisme heeft woensdag in de rechtbank bezwaar gemaakt tegen het Openbaar Ministerie nadat zij besloten Radio 10-dj Lex Gaarthuis niet te vervolgen. De dj had vorig jaar het carnavalslied 'Voorkomen is beter dan Chinezen' op de radio afgespeeld en dat viel niet in goede aarde bij veel Aziatische Nederlanders.

In de rechtbank pleit de actiegroep voor het alsnog overgaan tot vervolging en roepen zij op tot een discussie omtrent anti-Aziatisch racisme in Nederland.

OM niet over tot vervolging

Het OM ging destijds niet over tot vervolging omdat het nummer satirisch was, maar daar kan de actiegroep zich niet in vinden. "Dat stuit bij ons op onbegrip. Een carnavalslied met zeer kwetsende opmerkingen wordt uitgelegd als functioneel satire", vertelt Hifong Tung, woordvoerder van het collectief, aan ANP.

'Meer discussie over anti-Aziatisch racisme in Nederland'

Tung wil dat er meer discussie komt over racisme tegen Aziatische Nederlanders. "Wij hopen dat er een maatschappelijke discussie op gang komt over dergelijke uitingen. Elke keer hoor je weer: het is satire, het is een grapje en daarna gebeurt het weer. Wij vragen dan ook om meer bewustwording rondom anti-Aziatisch racisme en een nader onderzoek door de officier van justitie."

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie