Up 2 Date

Vrouw in El Salvador veroordeeld tot 30 jaar cel vanwege miskraam

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Vrouw in El Salvador veroordeeld tot 30 jaar cel vanwege miskraam

Een vrouw in El Salvador is veroordeeld tot een celstraf van 30 jaar nadat ze een miskraam kreeg. Volgens de rechter zou ze haar zwangerschap bewust hebben afgebroken, wat in het Latijns-Amerikaanse land wordt gezien als moord.

Geen medische hulp

De vrouw, die alleen als Esme geïdentificeerd wil worden, zocht twee jaar na de miskraam medische hulp in een ziekenhuis, maar in plaats van dat ze werd geholpen, werd ze gearresteerd. Ze werd beschuldigd van moord op een ongeboren kind en kreeg afgelopen maandag te horen dat ze een gevangenisstraf van 30 jaar moet uitzitten.

Strenge abortuswet

De abortuswet in El Salvador is een van de strengste ter wereld en het afbreken van de zwangerschap is in alle omstandigheden illegaal. Zelfs als een kind verwekt wordt door verkrachting of als de gezondheid van de vrouw of het kind in gevaar is, is abortus niet toegestaan. Ook mensen die meehelpen aan een abortus riskeren een gevangenisstraf. Sinds de invoering van de strenge wet in 1998 zijn ruim 180 vrouwen veroordeeld voor moord, omdat ze abortus hadden gepleegd.

'Stap terug voor El Salvador'

Activisten reageren verontwaardigd op de veroordeling van Esme en noemen het een stap terug in de vooruitgang van het land. "Vrouwen worden gedwongen om te bewijzen dat ze een miskraam hebben gehad. Wanneer ze dit niet kunnen bewijzen of niet geloofd worden, riskeren ze een gevangenisstraf", aldus Paula Avila-Guillan, mensenrechtenadvocaat en directeur van Women's Equality Center.

Ster advertentie
Ster advertentie