Up 2 Date

Tunesische president ontslaat minister na vele doden tijdens Hadj in Mekka

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Tunesische president ontslaat minister na vele doden tijdens Hadj in Mekka

Onlangs kwamen er tijdens de Hadj in Mekka zo’n 550 pelgrims om door de extreme hitte. 49 van de overledenen waren van Tunesische komaf. Volgens de president van Tunesië zou zijn minister van Religieuze Zaken niet juist gehandeld hebben. Daarom besloot de president om de minister te ontslaan.

Hitte

Volgens verschillende onderzoeken zouden veel van de overledenen als toerist zijn afgereisd en niet als pelgrim. Voor de hadj hebben pelgrims een vergunning nodig. Alleen met deze vergunning hebben de bedevaartgangers toegang tot speciale voorzieningen zoals gekoelde wachtruimtes, transport en gekoelde tenten. De temperaturen in Mekka liepen tijdens de bedevaart op tot ruim vijftig graden, hetgeen vele pelgrims fataal werd. Volgens ooggetuigen waren er bedevaartgangers die instortten vanwege oververhitting.

Overleden Effeniya

De familie van de 70-jarige Effeniya uit Egypte, vertelde in een gesprek met BBC dat ook Effeniya overleed aan de gevolgen van de hitte. De familie zegt dat Effeniya geen geld had voor een Hadj-vergunning. Hierdoor moest ze met een toeristenvisum de bedevaart volbrengen. Een tussenpartij zou voor de helft van de prijs regelen dat ze naar Mekka kon gaan. Volgens Effeniya’s zoon moest ze twaalf kilometer te voet afleggen naar de Arafat berg. Dit overleefde ze niet. "Ze zei dat haar ziel haar lichaam verliet. Ik wilde dat ik bij haar kon zijn."

De Egyptische autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar bedrijven die reizen aanbieden voor pelgrims zonder vergunning. In totaal kwamen er 530 Egyptische bedevaartgangers om.

Ster advertentie
Ster advertentie