Up 2 Date

58 Afghanen die naar Pakistan vluchtten binnenkort naar Nederland

foto: Gestrande mensen aan de grens met Pakistan en Afghanistan (EPA)
  1. Newschevron right
  2. 58 Afghanen die naar Pakistan vluchtten binnenkort naar Nederland

58 Afghanen die de grens met Pakistan over land zijn overgestoken, komen binnenkort naar Nederland. Dat laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten aan NRC.

Afgeraden route

Nederland heeft als dringend advies om de grens met Pakistan niet over land over te steken en noemt het een 'gevaarlijke landroute', omdat er te veel risico's aan verbonden zouden zijn. Desondanks heeft Nederland de Afghanen per mail en telefoon ondersteund bij het oversteken van de grens.

Naar Nederland

De groep van 58 Afghaanse mensen stond op de evacuatielijst toen de Taliban de macht overnam in Afghanistan, maar kon destijds het vliegveld niet bereiken. Op dit moment wordt de groep opgevangen in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. Het enige wat bekend is, is dat binnenkort de helft van de groep per vliegtuig naar Nederland vertrekt. De andere helft zal op een later moment naar Nederland komen.

Motie-Belhaj

De 58 Afghanen vallen onder de zogeheten motie-Belhaj. Die houdt in dat Nederland alle Afghanen die voor Nederlandse belangen hebben gewerkt in veiligheid moeten brengen.

Buitenlandse Zaken ontving maar liefst 23.000 e-mails van mensen die aangaven onder die motie te vallen. Om hoeveel mensen het precies gaat, is niet bekend. Wel komt het kabinet deze week nog naar verwachting met een brief over hoe Nederland wil omgaan de duizenden Afghanen die onder de motie-Belhaj vallen.

Ster advertentie
Ster advertentie