Up 2 Date

Koopwoningen wéér duurder: grootste prijsstijging in 20 jaar

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Koopwoningen wéér duurder: grootste prijsstijging in 20 jaar

Een betaalbare woning bemachtigen lijkt steeds meer een onmogelijke missie te worden. De huizenmarkt heeft vorige maand weer een record verbroken. Bestaande koopwoningen waren in juli gemiddeld 16,3 procent duurder dan vorig jaar. Dat is de grootste prijsstijging in twintig jaar, volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster.

Recordbedrag

Er is veel vraag naar woningen tegenover een steeds kleiner wordend aanbod. Dat zorgt voor hoge prijzen: vorige maand meldde makelaarsvereniging NVM nog dat voor een huis tegenwoordig gemiddeld een recordbedrag van 410.000 euro wordt betaald. Mensen doen er alles aan om een woning te bemachtigen en bieden vaak met grote bedragen - meer dan een halve ton - over de vraagprijs heen.

Alleenstaanden

Voor veel mensen is het dus moeilijk om aan een huis te komen, met name voor alleenstaanden met een gemiddeld inkomen. De Hypotheker berekende vorige week dat zij slechts 3,3 procent van het huidige aanbod op de markt kunnen betalen. In Noord-Holland, Utrecht en Noord-Brabant is de situatie voor deze groep het slechtst.

Woonprotest

Veel mensen en organisaties zijn de situatie op de woningmarkt zat en willen dat de overheid ingrijpt. Daarom vinden er op 12 september in Amsterdam en op 23 oktober in Rotterdam woonprotesten plaats. Die worden georganiseerd door Actiegroep Het Woonprotest en gesteund door 131 organisaties, waaronder politieke partijen, de Woonbond en vakbond FNV.

Het Woonprotest spreekt zich onder andere uit tegen de hoge huur- en koopprijzen, de lange wachtlijsten voor een sociale huurwoning en gentrificatie. Volgens de actiegroep moet de overheid ervoor zorgen dat het recht op betaalbare huisvesting weer voor iedereen de hoogste prioriteit heeft.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie