Up 2 Date

Zware aardbeving Marokko: honderden doden en flinke schade

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Zware aardbeving Marokko: honderden doden en flinke schade

Bij een zware aardbeving in Marokko zijn zeker 632 mensen om het leven gekomen. Op de eerste beelden van het rampgebied, dat in de omgeving van Marrakesh ligt, is te zien dat de beving veel schade aan heeft gericht.

Aardbeving Marokko

De aardbeving vond even na 23:00 uur lokale tijd plaats (middernacht in Nederland). Volgens de Marokkaanse geologische dienst had de beving een kracht van 7,2, de Amerikaanse dienst noemt het een kracht van 6,8. Het epicentrum lag in de regio Al Haouz in het Atlasgebergte. Daar zijn volgens een Marokkaanse functionaris dan ook de meeste slachtoffers gevallen. Omdat dat een redelijk afgezonderd gebied is, is er nog veel onduidelijkheid over de situatie daar.

Marrakesh

Wel komt er steeds meer duidelijkheid over de situatie in Marrakesh, de stad die zo'n 70 kilometer verderop ligt. Op beelden die rondgaan is te zien hoeveel schade de aardbeving heeft aangericht. Zo is er veel schade aan gebouwen en zijn auto's bedolven onder het puin. Ook zijn er berichten dat de Koutoubia-moskee, een van de bekendste monumenten van Marrakesh, beschadigd is.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Uitzonderlijk

Correspondent Samira Jadir vertelt vanuit Rabat aan de NOS dat veel mensen niet wisten wat ze moesten doen toen de aardbeving plaatsvond, omdat (zware) aardbevingen uitzonderlijk zijn in dit deel van Marokko. "Daarom werd er ook gehoopt op wat voorlichting van de overheid over buiten of binnen slapen of dat er naschokken te verwachten zijn. Dat is allemaal niet gebeurd." Ook de hulpverlening kwam langzaam op gang volgens Jadir. "We zien nu beelden van mensen die in nood zijn en op sociale media om hulp vragen."


Ster advertentie
Ster advertentie