Up 2 Date

Mocromode: "Ik draag dure designerkleding eigenlijk voor anderen"

foto: VPRO Dorst
  1. Newschevron right
  2. Mocromode: "Ik draag dure designerkleding eigenlijk voor anderen"

"Status is belangrijk voor een jongere in een achterstandswijk." Het is één van de quotes uit de VPRO Dorst-documentaire Mocromode. De makers volgen de Nederlands-Marokkaanse Dumans-vloggers Omar en Moggie. Ze hebben een obsessie voor dure designerkleding, maar komen en wonen in een Rotterdamse achterstandswijk.

gezichtsverlies

Het is bizar, maar volgens Omar en Moggie lijd je gezichtsverlies als je keihard in een winkel werkt en aan het eind van de maand aan komt met dure merkschoenen van bijvoorbeeld Prada. "Het is dan zichtbaar. Als je nergens gezien wordt en je komt dan ineens met dure schoenen, dan heeft iedereen zoiets van: hey, hij is een zware jongen!" In hun belevingswereld is het dus een no go om zichtbaar ergens te werken voor een minder hoog salaris en vervolgens met dure spullen aan te komen. De twee neven, die ook elkaars beste vrienden zijn, verdienen hun geld onder andere door te vloggen. "We verdienen ongeveer 2000 euro. Hoe meer we uploaden, hoe meer we verdienen."

niet zichzelf

Beide jongens vinden dat ze in een nare buurt wonen met veel misgunners en waar mensen teveel op elkaar letten. Het is dan ook opvallend dat ze toegeven al die dure outfits eigenlijk voor anderen te dragen.

"Ik draag liever eigenlijk trainingspakken. Het zit lekkerder en is goedkoper. Maar je komt dan niet binnen bij sommige lounges, want je moet bepaalde outfits aanhebben en het is lastiger om vrouwen aan te spreken, want ze denken al snel dat je een drugsdealer bent..."

Als zowel Omar als Moggie in een weiland zouden wonen, zou het ze niet zoveel schelen. "Dan zou het me niet boeien, want niemand maakt zich daar druk om merk."

All you need = <3

Eigenlijk is de wereld waar de boys in leven fake. Althans, zo zeggen ze het zelf. Wat iedereen uiteindelijk wil, ook Moggie en Omar, is liefde.

"Mijn uiteindelijke doel voor 80 procent is liefde. Er komt nu wat geld binnen, maar geen liefde. Dat is het enige wat ontbreekt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

CritiX: praat mee!

In hoeverre vind jij dat dure merkkleding zorgt voor een hogere status? Geef jouw mening zondag in CritiX van 17.00-19.00 uur!

Ster advertentie
Ster advertentie