Up 2 Date

Voorlopige prognose: PVV grootste partij in de Tweede Kamer met 37 zetels

foto: ANP - Remko de Waal
  1. Newschevron right
  2. Voorlopige prognose: PVV grootste partij in de Tweede Kamer met 37 zetels

Bijna alle stemmen zijn geteld en de PVV heeft alle verwachtingen overtroffen. De partij heeft tot nu toe 37 zetels in de wacht gesleept en is daarmee duidelijk de grootste partij in de Tweede Kamer.

Voorlopige prognose

Maar liefst 98 procent van de stemmen zijn geteld en de voorlopige prognose ziet er rooskleurig uit voor de PVV. De partij heeft tot nu toe 37 zetels behaald. Dat zijn er twee meer dan in de exitpoll van gisteren om 21.00 uur. GroenLinks-PvdA heeft tot nu toe 25 zetels weten te bemachtigen, gevolgd door de VVD met 24 zetels en NSC met 20 zetels. Daarnaast lijkt het erop dat BBB op 7 zetels uitkomt en CDA heeft 5 zetels, net als de SP. De PVDD en FvD krijgen ieder 3 zetels. De PVV is dus met een ruime meerderheid de grootste partij in de Tweede Kamer.

Migratie en asiel

Uit het kiezersonderzoek van Ipsos blijkt dat migratie en asiel belangrijke thema's voor de kiezers waren. Het verkiezingsprogramma van Wilders Nederlanders weer op 1 heeft hieraan bijgedragen en daar heeft de PVV van geprofiteerd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Samenwerken

De PVV is waarschijnlijk in haar eentje goed voor 37 van de benodigde 76 zetels voor een meerderheidskabinet. Volgens Wilders moeten de andere partijen nu "over hun eigen schaduw heen springen". Wilders roept hen op om te zoeken naar overeenkomsten tussen de partijen en zegt dat hij samen wil werken.

Om de andere partijen aan boord te krijgen liet Wilders na de exitpoll meteen weten dat hij niet zal aandringen op anti-islam-maatregelen, zoals een Koranverbod of de sluiting van islamitische scholen. Hij zei zich aan de Grondwet te willen houden. Daarmee lijkt Wilders te zeggen dat hij bereid is compromissen te sluiten en de grondwettelijke waarden te respecteren tijdens de formatieperiode die vrijdag van start gaat.

Ster advertentie
Ster advertentie