Up 2 Date

Trump probeert via rechter vrijgave 'Capitool-documenten' te blokkeren

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Trump probeert via rechter vrijgave 'Capitool-documenten' te blokkeren

De Amerikaanse oud-president Donald Trump probeert via een rechtszaak de vrijgave van documenten over de bestorming van het Capitool te blokkeren. De documenten bevatten onder andere vertrouwelijke gesprekken tussen Trump en zijn toenmalige medewerkers.

'Executive privilege'

Volgens Trump vallen de gesprekken onder het 'executive privilege', het recht dat iedere president heeft om in vrijheid te overleggen met adviseurs, zonder bang te zijn dat die vertrouwelijke gesprekken uiteindelijk naar buiten komen in het Congres of de rechtbank. Ook zouden voormalige adviseurs van Trump volgens de oud-president niet hoeven te getuigen over zijn rol tijdens de gebeurtenissen op die dag.

Huidig president Joe Biden zei eerder dat hij het 'executive privilege' in dit geval niet wil respecteren, omdat de bestorming van het Capitool volgens hem een uitzonderlijke gebeurtenis is.

Onderzoek

Een onderzoekscommissie heeft de taak gekregen om de rol van Trump te evalueren bij de aanval op het Capitool op 6 januari 2021. Trump vindt dat de onderzoekscommissie van het Congres veel te veel documenten opvraagt, die bovendien niet allemaal in verband te brengen zijn met de Capitoolbestorming.

"Het verzoek van de commissie komt neer op niets minder dan een ergerlijke, illegale poging om te hengelen naar informatie. Dit wordt openlijk gesteund door Biden en is bedoeld om president Trump en zijn regering ongrondwettelijk te onderzoeken", staat er in stukken die zijn ingediend bij de rechtbank.

Ster advertentie
Ster advertentie