Up 2 Date

Geschiedenisstudent Darah wil af van termen 'creolen' en 'slavenarmband'

foto: Google Search
  1. Newschevron right
  2. Geschiedenisstudent Darah wil af van termen 'creolen' en 'slavenarmband'

Misschien heb jij ook weleens een paar creolen of slavenarmbanden gekocht. Niet omdat je een voorstander bent van de slavernij, maar gewoon omdat je die sieraden mooi vindt. En dat is oké. Maar de benaming, daar valt wat voor te zeggen en dat heeft geschiedenisstudent Darah dan ook gedaan. Ze heeft verschillende (online) winkels gemaild met het verzoek om de termen aan te passen.

En wat blijkt, een simpel mailtje verricht wonderen. Zo zijn onder andere de H&M, Bol.com, Hudson's Bay en De Bijenkorf ingegaan op haar verzoek en worden de namen van de sieraden nu aangepast.

iemands bezit

Darah vindt het belachelijk dat deze termen, die dus afstammen uit het slaventijdperk, nog gebruikt worden. Dat vertelde ze aan FunX.

"Mensen in de slavernij moesten sieraden dragen als teken dat ze iemands bezit waren. En creolen, zo worden de afstammelingen van de vrijgelaten en vrijgevochten slaven in Suriname genoemd. Het meest bizarre is nog wel, dat als je het woord opzoekt in het Nederlandse woordenboek, het niet wordt vertaald naar oorbellen!"

onwetend of dom?

Gelukkig hebben een aantal grote winkelketens Darah's verzoek serieus genomen. Toch zijn er nog altijd mensen die er geen kaas van gegeten hebben en dit onderwerp het liefst zouden willen negeren.

Ster advertentie
Ster advertentie