Up 2 Date

Ab Osterhaus luidt opnieuw noodklok over corona in Op1

foto: NPO
  1. Newschevron right
  2. Ab Osterhaus luidt opnieuw noodklok over corona in Op1

Vrijdagavond werd er in Op1 uitgebreid aandacht besteed aan het coronavirus. Uitgangspunt was de massale drukte op stranden naar aanleiding van het tropische weer in Nederland. Viroloog Ab Osterhaus was aanwezig en sprak zijn zorgen uit. "Ik word er niet blij van."

Geen afstand

Volgens Osterhaus onderschatten mensen nog altijd hoe belangrijk het is om afstand te houden van elkaar. “Die 1,5 meter is cruciaal en die zag ik niet. Ik word er wel nerveus van. Ik krijg een beetje het gevoel dat ik bij het begin van de vorige piek had. In maart, toen we de zaak ook niet serieus namen. Ik denk dat we goed moeten uitkijken dat het niet dezelfde kant op gaat.”

Zorgwekkend

De viroloog vindt het zorgwekkend om te zien hoe mensen nauwelijks meer bezig zijn met de coronaregels en vreest consequenties. Volgens hem staan we "aan de vooravond van een tweede golf als we niets doen." Veel te veel mensen zouden het gevoel hebben alsof het virus allang weg is. "Ik maak me op het ogenblik ongerust. De algemene houding is dat we het hebben overwonnen, we er doorheen zijn en we gaan versoepelen. Je ziet nu dat het geleidelijk aan weer opkruipt, nota bene middenin de zomer. Kun je nagaan wat er dan in de herfst en in de winter zou kunnen gaan gebeuren."

Alarm slaan

Presentatrice Nadia constateert dat Osterhaus "echt alarm slaat". De viroloog bevestigt dat: "“Ik ben heel erg ongerust, want ik heb het gevoel dat we weer aan het begin van een crisis staan, zoals in maart. Toen waren we er allemaal nogal relaxed over. Dat het iets van China was. Ik denk dat het weer zou kunnen gebeuren als we nu niet de maatregelen nemen die we zouden moeten noemen."

Bekijk hier het hele interview bij Op1.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie