Up 2 Date

Viroloog Ab Osterhaus vreest voor 'tienduizenden doden' door versoepelingen

foto: NPO/Op1
  1. Newschevron right
  2. Viroloog Ab Osterhaus vreest voor 'tienduizenden doden' door versoepelingen

Dinsdagavond maakt Mark Rutte tijdens een persconferentie bekend dat de versoepelingen in Nederland door zullen gaan. Veel mensen waren blij met dat nieuws, maar toch bestaan er ook zorgen. Topviroloog (en inmiddels een bekend TV-gezicht) Ab Osterhaus vreest dat de consequenties van de versoepelingen worden onderschat.

Tienduizendendoden

De viroloog vreest voor veel nieuwe doden door het virus. "De versoepelingen van het kabinet zijn leuk, ook economisch, maar we moeten ons niet rijk rekenen", stelt de Op1-ster in het AD. "Als we de boel straks weer helemaal open zetten, heb je opnieuw kans op duizenden, tienduizenden doden."

Vaccin

Ook over een potentieel vaccin is hij niet al te optimistisch. "Ik zie nog grote hobbels voor een vaccin. Ik zou erg huiverig zijn om daar mijn kaarten op te zetten. En als een vaccin er pas laat komt, en we hebben als bevolking nog weinig immuniteit opgebouwd, dan zijn de omstandigheden voor het coronavirus na de zomer weer gunstig." De viroloog verwacht dat het virus dan al meerdere keren is teruggekeerd en er veel nieuwe slachtoffers zullen vallen.

Kritiek

De uitspraken van Ab leiden de afgelopen tijd tot steeds meer kritiek. Veel mensen bestempelen hem als 'een doemdenker' en vinden dat zijn geluid teveel ruimte krijgt. Toch trekt hij zich weinig van die kritiek aan. "Toen ik riep dat Nederland in lockdown moest, viel heel het land over me heen. Niet veel later kregen we de lockdown," sluit hij af.

Ster advertentie
Ster advertentie