Up 2 Date

'Vliegtuig China Eastern vermoedelijk opzettelijk gecrasht'

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. 'Vliegtuig China Eastern vermoedelijk opzettelijk gecrasht'

Het vliegtuig van China Eastern Airlines dat afgelopen maart neerstortte in het zuiden van China is vermoedelijk opzettelijk gecrasht. Amerikaanse onderzoekers spreken van een 'intentionele duikvlucht' en denken dat iemand in de cockpit erachter zat, zo meldt The Wall Street Journal. Of dat een (co-)piloot was of een binnengedrongen passagier is niet duidelijk.

Dodelijkste crash in 30 jaar

De vliegtuigcrash was de dodelijkste in dertig jaar tijd in China: alle 132 inzittenden kwamen om het leven. De Boeing 737-800 was op 21 maart vertrokken vanuit de Chinese stad Kunming en onderweg naar Guangzhou. Het toestel stortte vervolgens met de neus naar beneden neer en klapte op een berghelling op het platteland in de buurt van de stad Wuzhou. Daarna brak er brand uit. Er werd voor de crash geen noodsignaal afgegeven, merkten luchtvaartdeskundigen eerder al op.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Opgedragen door iemand in de cockpit'

Het vliegtuig is in de Verenigde Staten gemaakt, vandaar dat daar onderzoek wordt gedaan naar de black box, waarin vluchtgegevens en opnames uit de cockpit zitten. "Het vliegtuig deed wat het werd opgedragen door iemand in de cockpit", aldus een anonieme bron aan de Amerikaanse krant. Daarbij wordt vermeld dat het gaat om een 'voorlopige beoordeling'. Technische problemen zijn tot nu toe door Chinese onderzoekers niet gevonden.

Ster advertentie
Ster advertentie