Up 2 Date

Gegevens van miljoenen Nederlanders gelekt door hack 'Allekabels.nl'

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Gegevens van miljoenen Nederlanders gelekt door hack 'Allekabels.nl'

Na een hack bij de webshop Allekabels.nl zijn de persoonsgegevens en wachtwoorden van zo'n 3,6 miljoen Nederlanders gelekt. Dat meldt RTL Nieuws, die de data heeft ingezien en geverifieerd. Volgens experts gaat het om het grootste Nederlandse datalek met wachtwoorden ooit.

Ook IBAN-nummers

De gelekte gegevens bestaan uit e-mailadressen, namen, woonadressen, telefoonnummers, geboortedata en wachtwoorden die nog gekraakt moeten worden. Volgens experts is dat niet moeilijk, om dat de meeste zwak beschermd zouden zijn. In sommige gevallen zitten er ook IBAN-nummers bij.

Doorverkocht

De gegevens zijn eind januari al te koop aangeboden op een hackersforum. Vraagprijs: 15.000 euro. Die advertentie is alweer weg en de gegevens worden nu doorverkocht door cybercriminelen. Die gebruiken ze om mensen op te lichten, identiteitsfraude te plegen of phishingberichten te sturen. Dat soort nepberichtjes kunnen er met al die persoonlijke gegevens heel geloofwaardig uitzien, wat het heel gevaarlijk maakt. "Het lek is voor cybercriminelen ontzettend interessant en waardevol door alle wachtwoorden en gevoelige informatie", aldus ethisch hacker Rickey Gevers tegen RTL.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie