Up 2 Date

Zelfisolatie voor mensen die vanuit risicogebied naar Nederland reizen wordt verplicht

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Zelfisolatie voor mensen die vanuit risicogebied naar Nederland reizen wordt verplicht

Vanaf 15 mei wordt het verplicht om tien dagen in quarantaine te gaan als je vanuit een risicogebied naar Nederland reist, met welk vervoermiddel dan ook. De zelfisolatieplicht gaat waarschijnlijk gelden voor alle gebieden die code oranje of rood hebben, dat is op dit moment de hele wereld. Bij overtreding wordt er een boete opgelegd.

Boete

De bedoeling is dat iedereen die uit een risicogebied terugkeert, tien dagen in quarantaine blijft. Dat is op dit moment eigenlijk al de bedoeling, maar veel mensen houden zich niet aan het advies. Vanaf 15 mei wordt het daarom verplicht. Als je naar Nederland komt, moet je aan de grens een verklaring invullen en overleggen, met daarbij de plek waar de quarantaineperiode wordt uitgezeten. Daarnaast moet je een negatieve PCR-test kunnen laten zien.

Als je je niet aan de quarantaineplicht houdt, ben je strafbaar en riskeer je een boete van waarschijnlijk 95 euro. Net zo hoog als de andere coronaboetes.

Op de vijfde dag van de quarantaineperiode kan je een coronatest doen. Is deze negatief? Dan mag je uit quarantaine.

Controle

De vraag is natuurlijk: hoe wordt in de gaten gehouden wie zich wel of niet aan de quarantaineplicht houdt? Daar komen speciale belteams voor van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Zij gaan het via steekproeven checken. Daarnaast kunnen mensen het belteam tippen (ja, je kan dus je buurvrouw snitchen). Het belteam kan vervolgens de burgemeester inschakelen, die dan weer kan optreden.

Ster advertentie
Ster advertentie