Naar homepage
Up 2 Date

Mogelijk zestien besmettingen bij proeffestivals in Biddinghuizen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Mogelijk zestien besmettingen bij proeffestivals in Biddinghuizen

Bij de proeffestivals van Fieldlab in Biddinghuizen zijn mogelijk zestien mensen besmet geraakt met het coronavirus. Het gaat om mogelijk vier personen op de zaterdag tijdens het Back to Live Dance Festival en mogelijk twaalf personen op het Back to Live Popfestival op zondag. Tijdens deze festivals werd onderzocht hoe veilig het is om met grote groepen mensen feest te vieren in de buitenlucht in tijden van corona.

500 bezoekers getest

Voorafgaand aan het festival werden alle 500 bezoekers uitvoerig getest. Uit die testen bleek dat er 26 mensen besmet waren met het coronavirus, hen werd vroegtijdig de toegang tot de festivals geweigerd. Eerder werd door Fieldlab al een cabaretshow van Guido Weijers, voetbalwedstrijden met publiek, een optreden van André Hazes en een dancefeest georganiseerd.

Positieve gevallen moeilijk te herleiden

Het is moeilijk te herleiden of de besmettingen daadwerkelijk plaats hebben gevonden op het festival. Fieldlab weet in ieder geval dat er twee mensen besmettelijk waren tijdens het festival en vijf van de positieve testen zijn terug te leiden naar deze twee besmettelijke personen. Voor de overige personen is het dus niet duidelijk of zij op het festival besmet zijn geraakt of op de dagen rondom het festival.

Quote

Het kan een keer gebeuren dat iemand 48 uur voor het evenement nog negatief test, maar alsnog besmettelijk is tijdens het evenement.

Hoofdonderzoeker Andreas Voss van Fieldlab

Antigeensneltest

Voor toekomstige evenementen wil Fieldlab nog uitvoeriger gaan testen door middel van de 'antigeensneltest'. Deze test wordt vlak voor het evenement afgenomen en geeft snel weer of iemand besmet is of niet. "Hoe korter de tijd tussen de test en het evenement, des te kleiner het risico dat er iemand besmettelijk doorheen komt", laat Andreas Voss weten.

Ster advertentie
Ster advertentie