Up 2 Date

Onderzoek BBC: Ongewapende Afghaanse burgers gedood door Britse elite-eenheid

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Onderzoek BBC: Ongewapende Afghaanse burgers gedood door Britse elite-eenheid

De BBC heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de rol van Britste militairen in Afghanistan. Daaruit bleek dat Afghaanse gevangenen en ongewapende burgers onder verdachte omstandigheden gedood werden door de Britse elite-eenheid. Het gaat om 54 doden in een periode van zes maanden.

Onderzoek

Het onderzoek van de BBC richt zich op een specifieke eenheid van de Special Air Service, ook wel de SAS genoemd, in de Afghaanse provincie Helmand in 2010 en 2011. De SAS-eenheid spoorde mensen op die mogelijk voor de Taliban werkten. Voor het onderzoek werden honderden pagina’s aan operationele verslagen van de SAS doorgespit. Verder sprak de BBC met betrokkenen en had de omroep de beschikking over interne mailwisselingen binnen de legertop.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Concurrentiestrijd

De bevindingen van het onderzoek waren schrikbarend. Uit de gesprekken en mailwisselingen bleek namelijk onder meer dat ongewapende burgers gedood werden bij nachtelijke invallen. Om de doden te kunnen verantwoorden legden militairen wapens en granaten bij de slachtoffers.

Ook zou er door verschillende militairen een concurrentiestrijd zijn gevoerd, waarbij leden met elkaar de uitdaging aangingen om het meeste aantal (onschuldige) doden te behalen. De BBC stelt dat hoge Britse militairen wisten van de verdachte omstandigheden, maar niet hebben ingegrepen of dit niet hebben doorgegeven aan de militaire politie.

Huiszoeking

De SAS-eenheid richtte zich vooral op detentieoperaties. Het doel van de operaties was om middels huiszoekingen verdachten op te sporen en te verhoren. Tijdens de huiszoekingen werd iedereen naar buiten geroepen, waar ze gefouilleerd en in de boeien geslagen werden. De militairen vroegen vervolgens mannen weer mee naar binnen om te helpen bij de huiszoeking, waar ze over de grens gingen en ongewapende burgers aanvielen.

Onverwachte granaten

De BBC heeft voor het onderzoek gebruik gemaakt van rapportages van de SAS-eenheid. De omroep zet echter vraagtekens bij de betrouwbaarheid van die gegevens. Volgens de SAS-rapportages werden in de meeste gevallen inderdaad ongewapende mannen mee naar binnen genomen tijdens de huiszoekingen. Ze beweren echter dat de mannen in sommige gevallen toch onverwachts een wapen of granaat tevoorschijn haalden, bijvoorbeeld vanachter een gordijn of onder een matras. Britse militairen zouden er dan voor gekozen hebben om de mannen dood te schieten uit zelfverdediging.

Zo schrijft een officier naar een collega dat er al voor de achtste keer in twee weken tijd een zelfde soort situatie heeft plaatsgevonden, waarbij een gedetineerde een granaat tevoorschijn haalde en de officier zichzelf wel moest verdedigen. "Gelukkig ging de granaat niet af, maar dit is al de achtste keer dat dit gebeurt. Dit kun je niet verzinnen." De BBC vraagt zich echter af of dat daadwerkelijk de gang van zaken is geweest en vermoedt dat militairen dergelijke e-mails verstuurden om de slachtoffers te kunnen verantwoorden.

Reactie

Het Britse Ministerie van Defensie wil geen uitgebreide reactie geven op de beschuldigingen vanuit het onderzoek. Wel meldt de woordvoerder aan de BBC dat de Britse troepen zich aan de hoogste standaarden hebben gehouden en met moed en professionaliteit hebben gediend. Nieuwe gevallen zullen volgens het ministerie door de militaire politie worden onderzocht.

Ster advertentie
Ster advertentie