Up 2 Date

'Ministerie zette studenten in bij evacuatie tolken Afghanistan'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Newschevron right
  2. 'Ministerie zette studenten in bij evacuatie tolken Afghanistan'

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft werkstudenten het crisisteam laten ondersteunen tijdens de evacuatie van Afghaanse tolken na de machtsovername van de Taliban. Dit blijkt uit onderzoek van het programma Zembla.

Hulp van studenten

Kort na de val van Kabul moesten tolken en Afghanen die voor de Nederlandse militairen hadden gewerkt zo snel mogelijk worden geëvacueerd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken vroeg daarbij hulp aan studenten in Nederland die naast hun studie deelnamen aan het Defensity College, een leer- en werkprogramma van Defensie.

Contact via WhatsApp

Het was de bedoeling dat de studenten het crisisteam zouden ondersteunen, maar hun taken bleken uiteindelijk veel zwaarder. "Ik dacht dat ik broodjes ging smeren, maar we moesten tolken contacteren en hen begeleiden naar het vliegveld", vertelt een van hen aan het onderzoeksprogramma. Via WhatsApp legden ze contact met Afghanen die geëvacueerd moesten worden. Vervolgens inventariseerden ze waar deze mensen zich bevonden en of hun reisdocumenten in orde waren.

Geen reactie

De werkstudenten zouden naar eigen zeggen nauwelijks begeleiding hebben gekregen. "Wij wáren het crisisteam", zegt een student in de uitzending. Het ministerie wil geen reactie geven aan Zembla, omdat er op dit moment een evaluatie loopt.

De uitzending van Zembla is vanavond om 20.25 uur te zien op NPO 2.

Ster advertentie
Ster advertentie