Naar homepage
Up 2 Date

Amerikaanse commissie onderzoekt systemisch racisme op de werkvloer van Facebook

foto: pixinoo / Shutterstock.comfoto: pixinoo / Shutterstock.com
  1. Newschevron right
  2. Amerikaanse commissie onderzoekt systemisch racisme op de werkvloer van Facebook

Een Amerikaanse overheidscommissie onderzoekt of sprake is van systemisch racisme op de werkvloer van Facebook. Dit hebben betrokken advocaten aan Reuters laten weten.

Overheidscommissie

De Equal Employment Opportunity Commission (EEOC) is een overheidscommissie die onderzoekt of bedrijven (potentiële) werknemers discrimineren. Meestal gaat het om individuele gevallen, maar de zaak rond Facebook is aangemerkt als systemisch. Het onderzoek loopt al sinds augustus. Daaruit kwam eerder naar voren dat zo'n 3,9 procent van de 58.604 Facebook-werknemers zwart is.

Subjectieve evaluaties

De EEOC onderzoekt Facebook naar aanleiding van een klacht van een manager en drie mensen die reageerden op een vacature van Facebook maar geen baan kregen. Zij lieten aan de commissie weten dat ze denken dat Facebook zwarte werknemers en sollicitanten discrimineert door middel van subjectieve evaluaties en het hanteren van racistische stereotypen.

Bonus

De mensen die de klacht indienden, wezen er bijvoorbeeld op dat werknemers van Facebook een bonus van 5.000 dollar kunnen krijgen als zij een goede sollicitant aandragen. "Sollicitanten die door huidige medewerkers worden aangedragen, lijken meestal op de medewerkers die er al zitten", leggen de advocaten uit.

Aanklagen

De EEOC kan experts inschakelen om heel Facebook door te lichten. Als het onderzoek is afgerond, mag een groep werknemers Facebook aanklagen. In de Verenigde Staten is het zo dat werknemers een bedrijf alleen onder de federale wetgeving mogen aanklagen voor discriminatie na onderzoek van de EEOC.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie