Up 2 Date

Minderjarigen kunnen makkelijk online gokken: maatregelen ontbreken

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Minderjarigen kunnen makkelijk online gokken: maatregelen ontbreken

Het casino kom je onder de 18 niet binnen, maar online kun je als minderjarige makkelijk gokken. Bijvoorbeeld door te wedden op een voetbalwedstrijd of door het spelen van een potje poker. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS. Deelname onder de 18 is op de tien populairste gokwebsites, zoals Toto en Unibet, verboden, maar een goede leeftijdscontrole ontbreekt overal.

Geen winst

Allemaal leuk en aardig dat je als minderjarige dus flink geld kan inzetten, maar naar de winst kan je vervolgens fluiten. Die krijg je namelijk vaak niet uitbetaald als blijkt dat je jonger bent dan 18.

Maatregelen?

De Kansspelautoriteit, de instelling die in de gaten houdt of gokken overal eerlijk en veilig verloopt, weet al een aantal jaar dat minderjarigen makkelijk online kunnen gokken. Toch zijn daar nog geen maatregelen tegen getroffen. Voorzitter René Jansen zegt tegen NOS: "Met illegale sites, die illegaal in Nederland opereren, is het heel moeilijk. We hebben ook de middelen daar niet voor om ze concreet en scherp en goed aan te pakken op dit soort onderwerpen."

Wel worden er boetes uitgedeeld aan sites zonder vergunning, maar dan vanwege het feit dat ze zich überhaupt richten op de Nederlands markt. Dat mag namelijk niet, aldus René.

Nieuwe wet

René benadrukt dat het beschermen van jongeren desondanks de hoogste prioriteit heeft. Dat is belangrijk, omdat jongeren over het algemeen gevoeliger zijn voor beloning en dus verslaving. Binnenkort komt er daarom een nieuwe gokwet, waarin ook online gokken wordt meegenomen. Websites moeten dan voortaan een vergunning aanvragen en betere leeftijdscontroles uitvoeren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie