Up 2 Date

CDA over erkenning van Keti Koti als nationale feestdag: "Het is niet aan de politiek"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. CDA over erkenning van Keti Koti als nationale feestdag: "Het is niet aan de politiek"

Voor het geval het je ontgaan is: ook dit jaar gaan FunX, The Black Archives en Stichting Nederland Wordt Beter onverminderd door met de missie om van Keti Koti, ook wel bekend als Dia di Abolishon, een nationale feestdag te maken. Dit jaar doen we dat middels een brievencampagne waarbij jij in een paar simpele stappen een brief kunt sturen naar het CDA met de oproep: 'Ik wil elk jaar vrij op 1 juli, niet alleen dit jaar'. Na meer dan drieduizend brieven te hebben ontvangen, heeft CDA-lid Evert Jan Slootweg gereageerd op de campagne. Volgens de CDA'er is het niet aan de politiek of 1 juli een nationale feestdag wordt.

Bijna een meerderheid

Twee jaar geleden lanceerden FunX, Stichting Nederland Wordt Beter en The Black Archives een petitie om te eisen dat Keti Koti wordt erkend als nationale feestdag. Op 6 juli 2021 werd de petitie - die door ruim 62.000 mensen werd ondertekend - overhandigd aan de Tweede Kamer in Den Haag. Twee jaar later geven steeds meer bedrijven hun personeel vrij op 1 juli en is er bijna een meerderheid in de Tweede Kamer, als we het CDA meekrijgen.


Helaas ziet het ernaar uit dat het CDA geen stelling wil nemen in de discussie rond 1 juli als nationale vrije dag. Volgens Slootweg is het niet aan de politiek, maar aan "het maatschappelijk middenveld" om te bepalen of Keti Koti een vrije dag moet worden. Wie of welke organisaties hij precies bedoelt met het middenveld blijft onduidelijk. "Als Nederland moeten we ons bewust zijn van het slavernijverleden. Daarom is het goed stil te staan bij dat verleden en het afschaffen van de slavernij", zegt Slootweg.

Bedrijven wachten op overheid

De uitspraak van de parlementariƫr is opmerkelijk aangezien het juist de overheid is die bepaald welke feestdagen in Nederland worden gevierd. Het is niet per wet geregeld dat mensen daadwerkelijk vrij zijn tijdens feestdagen. Dat wordt namelijk opgenomen in cao's of arbeidsovereenkomsten van organisaties. Echter, het feit dat Keti Koti tot op de dag van vandaag geen erkende feestdag is, maakt dat veel bedrijven het nog niet aandurven om hun werknemers vrij te geven op 1 juli.

Door de verantwoordelijk bij 'het maatschappelijk middenveld' te leggen, loopt het proces om van 1 juli een vrije dag te maken min of meer vast. Daarnaast gaat Slootweg voorbij aan het feit dat veel andere partijen in de Tweede Kamer wel achter het plan staan. Daarvoor hoefde de vraag of de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij op 1 juli een vrije dag moet worden ook niet bij de samenleving neergelegd te worden.

Doorzetten

De uitspraak van Slootweg betekent niet dat we bij de pakken neer moeten gaan zitten. De campagne gaat namelijk gewoon door. Mede door deze brief te onderteken en op te sturen naar de CDA'er kan jij laten zien dat het ontzettend belangrijk is dat er een moment in het jaar komt waarop er wordt stilgestaan bij het Nederlandse slavernijverleden.

#1julivrij

Op 1 juli 1873 (formeel op 1 juli 1863) werd de slavernij in Suriname en op de voormalig Nederlandse Antillen afgeschaft. Jaarlijks wordt tijdens Keti Koti of Dia di Abolishon de afschaffing van de slavernij gevierd en herdacht. De gevolgen van het koloniale verleden werken nog altijd door in het heden en zijn de oorzaak van de huidige ongelijkheid in de samenleving. Daarom zou iedereen een vrije dag moeten krijgen op 1 juli. Krijg jij nog geen vrij? Kom met ons in actie en stuur een brief naar de CDA-fractie. Meer informatie vind je op FunX.nl/1juli.

Ster advertentie
Ster advertentie