Up 2 Date

Documentaire 'Emma wil leven' maakt grote indruk in Nederland

  1. Newschevron right
  2. Documentaire 'Emma wil leven' maakt grote indruk in Nederland

Wekelijks overlijdt er in Nederland een meisje aan anorexia. Ook de achttienjarige Emma is jarenlang in zware strijd geweest met haar ziekte. Zes jaar lang onderging ze allerlei behandelingen, maar uiteindelijk bezwijkt haar lichaam toch aan alle schade die er is aangericht door de ziekte.

Emma legde het laatste jaar van haar strijd vast op camera. Die beelden zijn gebruikt in de documentaire 'Emma wil leven', gemaakt door Jessica Villerius. NPO 3 zond een Anorexia Special uit, waarbij er voor- en achteraf werd gesproken met de de ouders van Emma, de behandelaren, de documentairemaakster en mensen die zelf te maken hebben gehad met de eetstoornis.

''Ze zag het leven pas toen ze de dood voelde.''

De Anorexia Special van BNN: 'Emma Wil Leven'

Extreme eenzaamheid

Op haar twaalfde werd Emma gediagnosticeerd met anorexia nervosa. Na zes jaar gedwongen opnamen, extreme eenzaamheid, gedwongen voeding en zware strijd vraagt ze haar ouders om haar te laten gaan. Op achttienjarige leeftijd is ze uitbehandeld en gaat ze als laatste optie naar een kliniek in Portugal.

Passie voor het leven

In Portugal vindt ze alle passie voor het leven terug, wat ze op beeld vastlegt. Er waren twee belangrijke redenen waarom Emma haar strijd zo graag wilde vastleggen. Emma vertelde aan haar vader: ''Als ik beter word, kan deze documentaire anderen inspireren om er ook alles aan te doen om te genezen. Als ik het niet red, wil ik echt dat dit een waarschuwing is.''

gevoelskwestie

Helaas is het voor Emma te laat. De schade aan haar lichaam is te groot, waardoor ze na alle strijd toch komt te overlijden. Jessica Villerius maakte gebruik van Emma's eigen beelden, maar sprak daarnaast ook met haar ouders, vrienden en verschillende behandelaren. Toch was het voor Jessica geen makkelijke beslissing om de documentaire uiteindelijk te gaan maken. Ze heeft Emma zelf nooit ontmoet en twijfelde of het wel ethisch verantwoord was om al die heftige beelden te tonen.

''Emma wilde heel graag dat de documentaire er kwam. Maar je moet een afweging maken: is het wel verantwoord? Ik heb met veel experts gesproken, maar uiteindelijk is m'n gevoel doorslaggevend geweest.''

Behoefte aan Contact

Meer dan 650.000 mensen keken naar de uitzending en op Twitter was Emma trending. De documentaire maakte veel los bij de kijkers. Hiermee is de laatste droom van Emma uitgekomen.

Worstel je zelf met een eetstoornis of ken je iemand in je omgeving die hulp nodig heeft? Bezoek de website van Proud2BMe voor een hulpverlener bij jou in de buurt.

Ster advertentie
Ster advertentie