Naar homepage
Up 2 Date

Dalende discriminatiecijfers in horeca spreken onderzoek Undercover in Nederland tegen

  1. Newschevron right
  2. Dalende discriminatiecijfers in horeca spreken onderzoek Undercover in Nederland tegen

Het SBS6-programma Undercover in Nederland heeft discriminatie in het uitgaansleven weer een extra hot topic gemaakt. Naar aanleiding hiervan is er vanuit de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) een nieuwsbrief uitgegaan naar alle horecabazen, waarin wordt aangegeven hoe discriminatie in hun sector voorkomen kan worden. Opvallend is dat uit cijfers van de Anti-Discriminatievoorzieningen (ADV's) blijkt dat het aantal meldingen over discriminatie in de horeca juist daalt.

Undercoverjournalist Alberto Stegeman heeft met een groep donkere, Marokkaanse en blanke mannen getest bij welke horecazaken ze wel en niet werden toegelaten. Ze gingen op pad in vijf verschillende steden, waarna bleek dat de groep blanke mannen overal zonder problemen binnenkwam. Dit in tegenstelling tot de andere jongens.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Daling discriminatie in horeca

Sinds 2011 is het aantal meldingen van discriminatie in het uitgaansleven afgenomen van 486 naar 164 in 2015. "Het programma is slechts een eenmalige toetsing. Discriminatie mag niet voorkomen, maar het is iets dat allang speelt en ook niet snel zal verdwijnen. Dit zijn zaken die je als horecabaas continu onder de aandacht moet houden en ook met je werknemers moet bespreken", dat laat Joris Prinssen, woordvoerder van KHN, weten aan FunX.

Duidelijke communicatie

In de nieuwsbrief schrijft de KHN dat goede communicatie naar de horecabezoekers de basis is.

"Bij een weigering van toegang, terecht of onterecht, speelt vaak het gevoel van 'willekeur' een belangrijke rol. Dat kan wellicht voor een deel weggenomen worden wanneer ondernemers zoveel mogelijk hun huisregels ook duidelijk en goed zichtbaar maken bij de ingang van hun bedrijf."

Altijd op scherp

De producenten van Undercover in Nederland, Noordkaap TV, zijn tevreden met het effect dat het programma heeft gehad. "De brief zal er zeker toe bijdragen dat horecabazen zich weer meer bewust zijn van eventueel discriminerend gedrag aan de deur. Zolang er discriminatie aan de deur is, weigering puur op afkomst of huidskleur, zullen maatregelen nodig blijven."

Hoewel discriminatie niet per se een nieuw probleem is, heeft Undercover in Nederland het onderwerp toch opgepakt met een duidelijke reden. "Discriminatie is strafbaar en om die reden voortdurend aanleiding voor onderzoek, zoals dat bijvoorbeeld ook geldt voor drugs, wapens en illegaal vuurwerk."

Haags onderzoek

De aflevering van Undercover in Nederland heeft gezorgd voor een spoeddebat in de Haagse gemeenteraad. Volgend jaar februari wil wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA) beginnen aan een onderzoek naar discriminatie in de Haagse horeca. Hierbij worden zowel Haagse jongeren, beveiligingsbedrijven, horecabazen en de KHN onderworpen aan een hoop vragen over discriminatie.

KHN-woordvoerder Joris Prinsen geeft aan dat er volgens hem in Den Haag is geweigerd op basis van leeftijd en niet op afkomst of huidskleur. "Dit is niet meegenomen in de uitzending."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geweigerd en nu?

Dat de horecabazen op scherp staan, is natuurlijk een stap in de goede richting. Dat wil niet zeggen dat geweigerd worden op afkomst of huidskleur niet meer gebeurt of gaat gebeuren. Vind je dat je onterecht geweigerd bent? Dan kan je je klacht binnen tien werkdagen melden bij een discriminatiemeldpunt in jouw regio.

Als er meerdere klachten over dezelfde horecazaak binnenkomen, dan worden er stappen ondernomen door de gemeente. Hier vind je bijvoorbeeld meer informatie over het deurbeleid in Amsterdam.

Terugkijken

Bekijk de aflevering van Undercover in Nederland hieronder terug.

Ster advertentie
Ster advertentie