Up 2 Date

Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsactivist Desmond Tutu (90) overleden

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsactivist Desmond Tutu (90) overleden

De Zuid-Afrikaanse aartsbisschop en anti-apartheidsactivist Desmond Tutu is op 90-jarige leeftijd overleden in een verzorgingstehuis in Kaapstad. Hij speelde een belangrijke rol in in de strijd tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika, die volgens hem zonder geweld gevoerd moest worden. Daarvoor ontving hij in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede.

Goedlachs, maar kritisch

Tutu stond bekend als een goedlachse, maar uiterst kritische man. Zo sprak hij zich uit tegen mensenrechtenschendingen in Zimbabwe en beschuldigde hij Israël van apartheidspolitiek tegenover de Palestijnen. Ook bekritiseerde hij de Anglicaanse Kerk over hun opvattingen omtrent homoseksuele relaties en zette hij zich sterk in voor de rechten van lhbti'ers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vergiffenis

Na het einde van de apartheid in 1994 was Tutu de voorzitter van de Waarheids- en Verzoeningscommissie die ervoor moest zorgen dat Zuid-Afrikanen nader tot elkaar werden gebracht. Mensen die zich schuldig hadden gemaakt aan wandaden tijdens het apartheidsregime konden hun daden verklaren en om vergiffenis vragen. Ook slachtoffers konden hun gevoelens uiten. De verklaringen van betrokkenen wisten Tutu soms te tranen te brengen. In 1998 kwam de commissie met een eindrapport.

Prostaatkanker

In 1997 werd bij Tutu prostaatkanker geconstateerd. Daarna moest hij verschillende keren naar het ziekenhuis voor onder andere kankerbehandelingen. In 2010 trok hij zich terug uit de openbaarheid en verscheen hij slechts sporadisch in de media. In juli van dit jaar was hij nog te zien in een videoboodschap tijdens de Internationale Aids Conferentie.

Ster advertentie
Ster advertentie