Films, Series & TV

Daniel Radcliffe speelt anti-apartheidsstrijder in 'Escape from Pretoria'

foto: YouTube: FilmSelect Trailer
  1. Newschevron right
  2. Daniel Radcliffe speelt anti-apartheidsstrijder in 'Escape from Pretoria'

De Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsstrijder Tim Jenkin werd in 1979 in de gevangenis gegooid omdat hij zich inzette voor de politieke groepering van Nelson Mandela. Hij belandde in de Pretoria-gevangenis, waar hij uiteindelijk uit wist te ontsnappen. Zijn bijzondere verhaal kan je binnenkort zien in de film Escape from Pretoria, met Harry Potter-acteur Daniel Radcliffe in de hoofdrol.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

ontsnappingspoging

In de film, gebaseerd op Tims autobiografie Inside Out: Escape from Pretoria Prison, belandt de activist samen met maatje Stephen (Daniel Webber) in de gevangenis wegens het verspreiden van pamfletten voor Mandela's beweging. Om een duidelijk punt te maken bij het heersende apartheidsregime in Zuid-Afrika, besluiten ze om een ontsnapping te plannen.

Apartheid

Op een of andere manier krijgen Tim en Stephen het voor elkaar om sleutels in elkaar te knutselen waarmee ze uit hun cel kunnen ontsnappen. Naast een spannende gevangenisthriller is Escape from Pretoria ook een aangrijpende film over de strijd tegen onderdrukking en het opkomen voor gelijkheid.

Echte verhalen
De echte Tim is erg blij met hoe Daniel hem heeft neergezet. "Hij is een hele goede acteur. Ik denk dat hij politiek gezien erg gemotiveerd is, wat hem heeft geholpen. [...] Zonder de juiste houding en de juiste politieke instelling kan je de persoon die je speelt geen eer aan doen", vertelde hij aan Evening Standard.

Tim heeft Daniel in aanloop naar de opnames persoonlijk verteld hoe het was om in Zuid-Afrika te leven tijdens de apartheid. "Ik moest het hem uitleggen en hij nam alles in zich op. Je kan het niet echt uit het boek of script halen. Je moest er echt bij zijn."

Escape from Pretoria kun je vanaf 6 maart in de bioscoop checken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie