Up 2 Date

Onderzoek wijst uit: '14 miljoen ton plastic op de bodem van de oceaan'

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Onderzoek wijst uit: '14 miljoen ton plastic op de bodem van de oceaan'

Een Australisch onderzoek heeft aangetoond dat er meer dan 14 miljoen ton plastic op de bodem van de oceaan ligt. Dat meldt CNN. Volgens de wetenschappers is dit dertig keer meer dan de hoeveelheid plastic dat op het water zelf drijft en zichtbaar is voor mensen.

Microplastics

Voor het onderzoek namen de wetenschappers monsters van de oceaanbodem op zes afgelegen locaties, die ongeveer 300 kilometer van de zuidkust van Australiƫ lagen. Vervolgens onderzochten ze het aantal 'microplastics' in de monsters. Microplastics zijn hele kleine deeltjes plastic, die vaak niet zichtbaar zijn voor het menselijk oog, maar wel voor problemen zorgen in de oceaan. De microplastics zijn vaak afkomstig van grotere plastic voorwerpen die in kleine stukjes uiteengevallen zijn in het water.

'Meer dan gedacht'

De wetenschappers constateerden dat in elke gram gemiddeld 1,26 stukjes microplastic zaten. Op basis van die conclusie is uitgerekend hoeveel plastic zich waarschijnlijk wereldwijd in de oceaan bevindt. Dat zou dan neerkomen op maar liefst 14,4 miljoen ton, meer dan men voorheen dacht.

Plastic in oceaan neemt ieder jaar toe

De wetenschappers noemen het resultaat "schokkend". "Ons onderzoek wijst uit dat de microplastics zich voornamelijk ophopen op de bodem van de oceaan. Door dit te constateren kunnen we een veel beter beeld krijgen van het probleem en hopelijk concrete plannen van aanpak maken", aldus Dr. Denise Hardesty. De wetenschapper benadrukt dat de hoeveelheid plastic in de oceaan ieder jaar toeneemt en er snel iets moet gebeuren om het probleem niet nog groter te maken.

Ster advertentie
Ster advertentie