Up 2 Date

Geen plastic rietjes meer bij McDonald's Nederland

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Geen plastic rietjes meer bij McDonald's Nederland

Geen plastic, maar papieren rietjes. Vanaf 19 oktober vervangt McDonald's Nederland in alle 254 restaurants in ons land het plastic rietje voor het papieren rietje. Daarnaast is vanaf begin deze maand de plastic McFlurry-deksel vervangen door een kartonnen beker met vier vouwbare randen. De fastfoodketen zegt hiermee een hoop plastic te besparen. Maar liefst 72 duizend kilo plastic per jaar.

Milieuvervuiling

McDonald's hoopt met deze maatregelen een deel van de milieuvervuiling tegen te gaan. De keten kondigde twee jaar geleden al aan dat hij minder plastic wil gaan produceren. Daarom begint hij bij plastic rietjes en deksels. Die belanden het meest in zwerfvuil en dragen bij aan de plastic vervuiling in zee. Als grootste horecaketen in Nederland zegt McDonalds zijn verantwoordelijkheid te nemen voor een schonere en duurzamere samenleving.

veel plastic

Jongeren zijn kritisch als het gaat om duurzaamheid. De fastfoodketen krijgt bij sollicitatiegesprekken vaak de vraag wat hij bijdraagt aan het milieu. Door de plastic rietjes te vervangen voor papieren rietjes bespaart de keten maar liefst 72 duizend kilo plastic per jaar. Op dit moment is zo'n 85 procent van alle verpakkingen die worden meegegeven aan gasten gemaakt van gerecycled of hernieuwbaar materiaal. Voor de nieuwe McFlurry-beker met vouwranden rekent McDonalds op een besparing van 17 miljoen plasticdeksels per jaar. Dat is ongeveer 50 duizend kilo aan plastic. Heel veel dus!

Kritisch

Het Verenigd Koninkrijk heeft de overstap naar papieren rietjes al gemaakt. Maar toch zag niet iedereen vorig jaar de switch voor het milieu graag gebeuren. De rietjes bleken veel te dik om uit te drinken en voelde slap aan. En ook in Nederland is niet iedereen tevreden met de overstap: "Maar papieren rietjes, dat is een drama. Na een paar slokken worden die al zacht.", Aldus omstander op Twitter.

happy meal

McDonalds Nederland is ook bezig met het verbeteren van Happy Meal verpakkingen. Nieuwe leesboekjes en speeltjes worden vanaf 2021 niet meer in plastic verpakt, maar in gecertificeerd karton of papier. Daarnaast wordt het eerste plasticvrije speeltje in 2021 geïntroduceerd.

Via het platform Samen meer doen voor minder afval kunnen geïnteresseerden meer lezen over wat McDonalds allemaal doet aan duurzaamheid en hoe het verminderen van (zwerf)afval wordt tegengegaan.

Ster advertentie
Ster advertentie