Up 2 Date

De euro en de dollar voor het eerst in 20 jaar tijd evenveel waard

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. De euro en de dollar voor het eerst in 20 jaar tijd evenveel waard

De euro en de dollar waren vandaag voor het eerst in twintig jaar tijd evenveel waard. De Europese munt was lange tijd meer waard dan de Amerikaanse munt. De waarde van de euro daalde het afgelopen jaar echter gestaag tot het vandaag het zogenoemde pariteitsniveau bereikte, waarbij 1 euro precies evenveel waard is als 1 dollar.

Euro onder druk

De laatste keer dat de euro het pariteitsniveau bereikte, was in 2002. Door een toenemend risico op een recessie in het eurogebied staat de Europese munt al enige tijd onder druk. Om de economie goed te laten draaien, is het van belang dat mensen uitgaven blijven doen en hun geld niet massaal sparen. De Europese Centrale Bank kan daar een rol in spelen door bijvoorbeeld de rente te verhogen of te verlagen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gevolgen waardedaling

Begin vorig jaar was 1 euro nog 1,20 dollar waard. Sindsdien is de waarde van de Europese munt gedaald. Volgens NU.nl heeft de waardedaling van de euro ook te maken met de dollar, die in onzekere tijden wordt gezien als een zekerheidsinvestering.

Voor Europeanen geldt dat het nu duurder is om op vakantie te gaan in landen waar met dollars wordt betaald. Voor Amerikanen is het relatief gezien juist goedkoper om Europa te bezoeken en uitgaven in euro's te doen. Voor Europese bedrijven geldt dat het importeren van goederen uit de VS duurder wordt. Bedrijven die goederen uit de VS exporteren, profiteren juist van het feit dat de euro relatief gezien goedkoper is geworden.

Ster advertentie
Ster advertentie