Up 2 Date

MIND wil mensen met psychische klachten bij eerste vaccinatieronde betrekken

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. MIND wil mensen met psychische klachten bij eerste vaccinatieronde betrekken

Stichting MIND roept op om mensen met psychische problemen, die ook lichamelijk kwetsbaar zijn, bij de eerste vaccinatieronde te betrekken.

Risicogroep

De eerste vaccinatieronde is bedoeld voor mensen met een kwetsbare achtergrond, oftewel mensen in de risicogroep. Volgens belangenbehartiger MIND behoren mensen met psychische klachten ook tot deze groep. Uit onderzoek van MIND blijkt dat de tweede golf van het coronavirus mensen met psychische klachten harder treft dan de eerste golf. Drie op de vier mensen uit deze groep ervaren negatieve gevolgen als angst, oplopende spanning en stress, somberheid en depressie en gemis aan sociale contacten en hulpverleners.

Gebrek aan perspectief

Volgens de stichting heeft de toename in psychische klachten te maken met een gebrek aan perspectief, de lange duur van de coronacrisis en de steeds concretere gevolgen. Ook blijkt uit het onderzoek dat veel mensen met psychische klachten in een sociaal isolement raken omdat de dagbesteding, het (vrijwilligers)werk en activiteiten buitenshuis wegvallen. De stichting ziet ook de zorgmedewerkers die met deze groep samenwerken graag zo snel mogelijk in aanmerking komen voor een prik.

Ster advertentie
Ster advertentie