Up 2 Date

Politieagent krijgt vier jaar cel voor lekken informatie

foto: Dutchmen Photography (Shutterstock)
  1. Newschevron right
  2. Politieagent krijgt vier jaar cel voor lekken informatie

Een 45-jarige politieagent is veroordeeld tot vier jaar cel voor het lekken van vertrouwelijke informatie. De agent lekte twee jaar lang informatie aan een persoon die de rechtbank omschrijft als een 'informatiemakelaar voor criminelen'.

Geld voor informatie

De politieagent kwam in mei 2018 in aanraking met een persoon die hem geld aanbood in ruil voor informatie. Dit deed hij twee jaar lang en daarnaast verkocht hij bijvoorbeeld ook politiekleding. "De werkwijze was iedere keer hetzelfde: de verdachte kreeg via een speciale PGP-telefoon de verzoeken om informatie binnen. Nadat de verdachte vervolgens de informatie had opgezocht, gaf hij deze door via de PGP-telefoon of overhandigde hij de fysieke dossiers op een parkeerplaats", aldus de rechtbank.

Verkopen politiekleding

De man heeft ook vier politie-uniformen verkocht en bijvoorbeeld 100 euro ontvangen voor een kenteken en 500 euro voor een volledig dossier. "Uit het dossier blijkt dat met de informatie die de verdachte doorspeelde vermoedelijk zeer ernstige feiten, zoals beschietingen op woningen, zijn gepleegd", zo meldt de rechtbank.

Verleden

In Jouw Stad Utrecht spraken we eerder al met rechtbankverslaggever Riks Ozinga over de zaak. Ozinga benoemde toen het verleden van de politieagent als meespelende factor. "Zijn vader was ook al politieman en die werd in de jaren zeventig door een terrorist doodgeschoten. Dat legde op hem een enorme druk. Hij kende tegenslag na tegenslag in zijn leven. Ook vijf vrienden van hem zijn in korte tijd overleden. Zijn relatie liep stuk, waarna een echtscheiding volgde. Ondertussen had hij ook problemen op het werk."

Ster advertentie
Ster advertentie