Up 2 Date

Politie zet fors meer agenten in tijdens jaarwisseling

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Politie zet fors meer agenten in tijdens jaarwisseling

Lekker vuurwerk afsteken zit er tijdens de komende jaarwisseling definitief niet in. Vanwege de beperkende coronamaatregelen en de maatschappelijke onvrede daarover, worden er tijdens oud en nieuw fors meer agenten ingezet dan vorig jaar. Daarmee wil de politie zich schrap zetten voor een onrustige nacht.

Twee keer zoveel in Amsterdam

Door heel het land zullen meer agenten worden ingezet. De politie noemt geen concrete aantallen, maar het zal in ieder geval per regio verschillen. Wel is bekend dat er in Amsterdam sprake is van een verdubbeling van het aantal agenten ten opzichte van vorig jaar.

'Moeilijke nacht'

In een interview met AT5 laat hoofdcommissaris Frank Paauw weten bezorgd te zijn over de jaarwisseling. "Het zal een moeilijke nacht worden. Mooier dan dat kan ik het niet maken. De lontjes zullen korter zijn", zegt Pauw. "Mensen hebben het gevoel dat oud en nieuw hen ontnomen is. We hebben een fors hogere inzet dan vorig jaar. Niet alleen in ME-verband, maar ook gewoon veel mensen op straat, veel blauw om vroegtijdig op te kunnen treden."

Beroep op gezond verstand

Oud en nieuw wordt door veel mensen als een uitlaatklep gezien. Daar gaat voor hen een streep doorheen vanwege het tijdelijke vuurwerkverbod van het kabinet om de zorg te ontlasten. Daarnaast zijn er weinig tot geen alternatieven voor alle feesten die niet doorgaan. De woede om het vuurwerkverbod en het grote maatschappelijke ongenoegen over de coronabeperkingen zijn volgens de politie een gevaarlijke mix. Paauw doet vooral een dringend beroep op het gezonde verstand van de mensen.

"De combinatie van Covid en het vuurwerkverbod is iets waar we ons dit jaar doorheen zullen moeten bijten en vechten. Laten we met alle beperkingen ervoor zorgen dat wij als politie niet tegenover onze bevolking komen te staan."

Ster advertentie
Ster advertentie