Up 2 Date

Vier daders van groepsverkrachting in India geëxecuteerd

foto: EPA - De ouders van het slachtoffer
  1. Newschevron right
  2. Vier daders van groepsverkrachting in India geëxecuteerd

In India zijn vier mannen geëxecuteerd die in 2012 de 23-jarige studente Jyoti Singh martelden en verkrachtten. Ze zijn opgehangen in een gevangenis in New Delhi, waar zich veel juichende mensen hadden verzameld met spandoeken. Ook de ouders van het slachtoffer waren daar aanwezig om de gerechtigheid te vieren. Het is voor het eerst sinds vijf jaar tijd dat India de doodstraf uitvoert.

Groepsverkrachting in de bus

De groepsverkrachting vond in december 2012 plaats. Het 23-jarige slachtoffer werd toen door een groep mannen in de bus aangevallen en urenlang verkracht. De daders lieten haar vervolgens aan de kant van de weg achter. Twee weken later overleed de jonge vrouw in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

Nog twee daders

Bij het misdrijf waren naast de vier daders nog twee mannen betrokken. Eén daarvan pleegde zelfmoord in zijn cel en de andere loopt sinds 20 december 2015 vrij rond. Hij was minderjarig toen de verkrachting plaatsvond en zat daarom maar drie jaar vast.

Protesten

De verkrachting leidde destijds wereldwijd tot veel woede en grote protesten. In India gingen mensen massaal de straat op om te protesteren tegen het vrouwengeweld en het gebrek aan vervolging van de daders. Uiteindelijk kwam er een strengere anti-verkrachtingswet in het land die het mogelijk maakt om de doodstraf op te leggen. Helaas zijn verkrachtingen nog steeds een groot probleem in India. Volgens de nationale politie vonden er in 2018 nog gemiddeld 93 per dag plaats, zo meldt het Parool.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie