Up 2 Date

Kabinet wil corona-apps inzetten om verspreiding van virus terug te dringen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Kabinet wil corona-apps inzetten om verspreiding van virus terug te dringen

Premier Mark Rutte riep Nederland vandaag tijdens een persconferentie op om Pasen thuis te vieren. Minister Hugo de Jonge liet in dezelfde persconferentie weten dat het kabinet overweegt om controle-apps in te zetten om verspreiding van het coronavirus in te dammen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Intelligente weg terug

Rutte begon de persconferentie door te zeggen dat hij trots is op de manier waarop het land met de coronamaatregelen omgaat, maar wees ook alvast op het aankomende paasweekend: "Houd vol en blijf zoveel mogelijk thuis. Ook dit Paasweekend." Rutte zegt dat het langer gaat duren om de coronamaatregelen los te laten als we nu losser omgaan met de maatregelen. "De weg terug kan alleen stap voor stap worden afgelegd." Hij noemt dat een intelligente weg terug uit de intelligente lockdown. Wel blijft Rutte erbij dat de huidige maatregelen ook voor economisch herstel zullen zorgen.

Maatregelen moeten hun werk doen

Rutte wijst erop dat de cijfers op dit moment de goede kant op gaan, maar zegt ook dat we daarom niet laks moeten worden en ons juist moeten blijven houden aan de maatregelen: "Het aantal opnames in ziekenhuizen en op de intensive care stijgt minder hard. We zitten in een periode waarin de maatregelen hun werk moeten doen. Er schuilt echter ook een risico in. Als we ons nu niet meer zouden houden aan maatregelen gaat het mis. Een grotere fout kunnen we niet maken. Dan maken we in no time alles weer teniet. Met alle gevolgen van dien voor de ziekenhuizen en artsen."

Controle-apps

Minister Hugo de Jonge maakte tijdens de persconferentie bekend dat het kabinet controle-apps wil gaan inzetten om verspreiding van het coronavirus in te dammen. Er moet nog wel onderzoek gedaan worden naar de apps en alleen als de privacy gewaarborgd kan worden, dan wil het kabinet ze inzetten. Zo'n app kan bijvoorbeeld aangeven met wie je in contact bent geweest, nadat je besmet bent geraakt met het coronavirus. De andere app is bedoeld om de symptomen in de gaten te houden. Minister Hugo de Jonge zegt dat het GGD ondersteund wordt door deze apps omdat het kan helpen bij het nalopen waar de besmetting is ontstaan. "We kijken heel goed naar wat er over de grens wordt gebruikt en of dat het werk van de GGD kan vervangen.”

Apps verplicht?

Na de toespraken van de premier en minister hadden de journalisten veel vragen over de controle-apps. Een daarvan was of de app verplicht wordt. Rutte antwoordde: “We houden de optie open, maar bij elke optie is het cruciaal dat we de privacy in acht nemen.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie