Naar homepage
Up 2 Date

'Afro-Amerikanen relatief vaker slachtoffer coronavirus'

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. 'Afro-Amerikanen relatief vaker slachtoffer coronavirus'

Het coronavirus eist momenteel flink zijn tol in de Verenigde Staten. Het virus heeft al meer dan 10.000 levens gekost in het land. Opvallend is dat achtergrond nu ook betrokken wordt bij de ziekte en er grote verschillen zijn in het aantal doden per bevolkingsgroep.

Afro-Amerikanen worden op sommige plaatsen in hun land bovengemiddeld vaker getroffen door het coronavirus in vergelijking met Amerikanen, met een Europese achtergrond. Zo is bijvoorbeeld bijna 70 procent van het aantal doden in de staat Louisiana Afro-Amerikaans, terwijl de bevolkingsgroep slechts een derde van de bevolking daar uitmaken.

Trend in veel staten

Ook in andere staten en steden is een soortgelijke trend te zien. The New York Times meldt dat in Chicago 72 procent van de overleden patiënten Afro-Amerikaans is, terwijl zij daar minder dan een derde van de bevolking vormen. De burgemeester van de stad, Lori Lightfoot, vindt de cijfers 'schokkend'.

Geen landelijke conclusie

Ondanks de bovenstaande informatie blijkt het lastig om een landelijke conclusie hier uit op te maken, aangezien niet elke staat informatie publiceert over het ras van de coronapatiënten. Toch blijkt nu al dat Amerikanen met een donkere huidskleur in sommige staten ook bovengemiddeld vaak positief testen op het coronavirus.

Hoe vallen de hoge aantallen te verklaren?

Volgens wetenschappers zijn er meerdere factoren die een rol lijken te spelen bij de hoge aantallen. Zo hebben Afro-Amerikanen minder vaak een zorgverzekering en hebben ze vaker gezondheidsproblemen. Ook hebben ze vaker een baan die niet vanuit huis kan worden uitgevoerd. "Als je naar buiten gaat en ziet wie er nog aan werk is, zijn de data niet zo verrassend", zegt een onderzoeker tegen de krant.

Ster advertentie
Ster advertentie