Up 2 Date

Rechter beslist: Nederlandse staat mag verder 5G-uitrol

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Rechter beslist: Nederlandse staat mag verder 5G-uitrol

De rechter heeft maandagochtend besloten dat de Nederlandse staat niet hoeft te stoppen met de uitrol van het 5G-netwerk. De overheid is van plan om de eerste 5G-frequenties in juni te veilen, maar de stichting Stop5GNL wilde daar een stokje voor steken door een zaak aan te spannen.

Gezondheidsrisico's

Het 5G-netwerk - dat ervoor zorgt dat we sneller mobiel kunnen internetten - zou volgens de anti-5G-stichting stichting gezondheidsrisico's opleveren door de straling. Er zou te weinig onderzoek gedaan zijn naar gezondheidsrisico's, waardoor Stop5GNL vindt dat de overheid moet wachten op het rapport van de Gezondheidsraad dat in juli wordt verwacht. De anti-5G-stichting wil dat de uitrol tot die tijd gestaakt wordt om zo alle mogelijke gezondheidsrisico's uit te kunnen sluiten.

Alle veiligheidsregels worden nageleefd

De rechter besliste vandaag dat de uitrol niet gestaakt hoeft te worden. Hij is van mening dat de Nederlandse overheid de veiligheidsregels naleeft en voldoet aan alle eisen van de Europese telecomwetgeving. Hij legde uit: "Op dit moment is nog niet duidelijk wat de precieze mate van blootstelling aan elektromagnetische golven zal zijn na de uitrol van 5G. De staat zal dat blijven monitoren en heeft verklaard in te zullen grijpen als blijkt dat blootstellingslimieten worden overschreden." Als blijkt dat er toch gezondheidsrisico's bestaan binnen de vastgestelde limieten, die momenteel als veilig worden gezien, grijpt de staat ook in.

Ster advertentie
Ster advertentie