Naar homepage
Up 2 Date

OM eist 5 jaar cel tegen JoeyAK voor ontvoering en mishandeling

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. OM eist 5 jaar cel tegen JoeyAK voor ontvoering en mishandeling

Gisteren startte de inhoudelijke behandeling van het proces tegen hoofdverdachte JoeyAK en drie medeverdachten. Zij zouden met z'n vieren op 31 december 2019 Naima N. met haar twee minderjarige kinderen uit haar woning in Amsterdam hebben ontvoerd en hebben mishandeld. De vrouw en kinderen werden in de avond van 1 januari 2020 door een arrestatieteam bevrijd uit een huis in Almere. Vandaag was de tweede inhoudelijke zittingsdag, waarin het OM een eis van 5 jaar cel bekendmaakte.

Ontvoering

Joey AK staat terecht voor ontvoering en mishandeling. Een dag voor de ontvoering belde Naima N. de politie nadat haar huis doorzocht was door een paar mannen die op zoek waren naar een groot geldbedrag. De vrouw zou geld van JoeyAK hebben gestolen. Het ging om ongeveer een ton in cash, die de rapper bewaarde in de woning van Mandy P, een gemeenschappelijke kennis. Toen het geld niet werd gevonden in de woning van Naima, werd zij een dag later, op oudjaarsdag, samen met haar kinderen ontvoerd om haar zo onder druk te zetten het geld terug te geven. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

Vanuit haar huis, werd Naima N. samen met haar kinderen naar een huis in Almere gebracht, het huis van Mandy P. Naima N. verklaarde daar te zijn gemarteld door de rapper. JoeyAK zou haar gedwongen hebben op een kruk in de woonkamer te gaan zitten, waarna hij met een vuurwapen op haar hoofd en knie zou hebben geslagen. Daarnaast zou hij ook kokend water in haar nek hebben gegoten, waardoor ze een brandwond van 20 bij 15 centimeter opliep. Dat gebeurde allemaal terwijl haar dochters van 7 en 3 op de bovenverdieping naar een filmpje van Bumba keken, meldt het Parool. Door haar eerdere belletje naar de politie kon zij snel worden getraceerd en de volgende dag worden bevrijd.

Uit de hand gelopen ruzie

JoeyAK ontkent dat hij Naima N. heeft laten ontvoeren of heeft gemarteld. Naima N. zou volgens hem en zijn medeverdachten nooit zijn ontvoerd, maar vrijwillig zijn meegegaan naar het huis van Mandy P. in Almere. Alle betrokkenen waren immers geen vreemden van elkaar. De advocaat van JoeyAK vertelt dat “Alle betrokkenen in deze zaak elkaar al kennen vanaf de korte broek.''

Medeverdachte Sudnyson B. bekende wel een deel schuld. Sudnyson verklaart dat Naima's dochters boven waren toen hij beneden ruzie met haar kreeg. De ruzie ontstond toen Naima, Joey aansprak, omdat hij eerder in haar auto was aangehouden terwijl hij had gelogen een rijbewijs te hebben. Sudnyson verklaarde dat Naima N. hem een duw gaf, waarna hij haar een paar klappen heeft gegeven. Daardoor verloor ze bloed, wat later ook terug werd gevonden op het vuurwapen. Het wapen zou tijdens de ruzie in het bloed zijn gevallen. Medeverdachte Nathaniël O. verklaarde hetzelfde. Hoe de vrouw aan de brandwond komt, zei geen van de verdachten te weten.

Teruggekomen op delen aangifte

Naima N. is op delen van haar aangifte teruggekomen. Desondanks zeggen de officieren van justitie volop bevestiging terug te zien van de hoofdlijnen in het strafdossier. Wat opmerkelijk is dat de broer van JoeyAK, Frank H., ervan wordt verdacht hier een rol in te hebben gehad. Hij zou een kennis op Naima N. hebben afgestuurd om haar beschuldigingen tegenover zijn broertje in te trekken, wat Frank. H ontkent. Afgelopen vrijdag werd de broer van Joey opnieuw gearresteerd, omdat hij geprobeerd had Naima N. over te halen om te liegen en om die reden zijn voorwaardelijke vrijlating had geschonden.

JoeyAK ontkent

Volgens justitie had de hoofdverdachte, JoeyAK, een leidinggevende en ook de grootste rol bij het ontvoeren, mishandelen en bedreigen van Naima N. en haar kinderen.

Quote

“De ontvoering en mishandelingen zijn voor de moeder en haar kinderen een afschuwelijke en zeer beangstigende ervaring geweest. De vrouw is nog steeds bang voor repercussies vanuit de kring van de hoofdverdachte en vreest voor haar eigen veiligheid en die van haar kinderen. Zij is omwille van hun veiligheid zelfs verhuisd naar een geheim adres.”

De officieren van justitie

De verklaringen die de medeverdachten Nathaniël O. en Sudnyson B. maandag aflegden, geloven de aanklagers niet. Volgens justitie is JoeyAK verantwoordelijk voor de marteling. JoeyAK verklaart op een moment in de woning te zijn geweest, maar de vrouw nooit te hebben aangeraakt.

Witwassen

De ontvoering en marteling is niet het enige waarvoor JoeyAK terechtstaat. Hij wordt ook beschuldigd van het witwassen van ruim 170.000 euro en een Rolex van ruim 30.000 euro. De grote contante geldbedragen die zijn gevonden zegt hij met royalties en optredens te hebben verdiend.

Quote

Samengevat rijst het beeld van een persoon die onder vertoon van vuurwapens en stapels geld en met openlijke minachting voor de politie enorm aanzien geniet en ook invloed heeft op een grote groep adolescenten en dat is op zijn minst zorgwekkend te noemen

De officieren van justitie

Strafeis

Alles afwegende eist het OM een celstraf van vijf jaar tegen de 23-jarige hoofdverdachte. Ook kondigde het OM een ontnemingsvordering aan, wat betekent dat het geld dat hij heeft verdiend met het plegen van strafbare feiten terug moet betalen aan de staat. De andere drie mannelijke verdachten hoorden een eis van 36, 30 en 24 maanden, in alle gevallen waarvan zes maanden voorwaardelijk. Mandy P. werd vrijgesproken, omdat er onvoldoende bewijs is tegen haar.

''Golddigger''

Als het aan de advocaat van JoeyAK ligt moet zijn cliënt worden vrijgesproken. Advocaat Jan-Hein Kuijpers vertelt dat Naima N. iedereen in de maling neemt met haar verhaal over de ontvoering en mishandeling. De vrouw zou na geld te hebben gestolen wel met de vrienden van JoeyAK hebben willen praten in het huis van Mandy P., maar daar was JoeyAK volgens de advocaat niet bij. De advocaat van JoeyAK noemt Naima N. niet te vertrouwen: “Het Pinocchio-gehalte is hoog. Zij is een golddigger van de bovenste plank. Geld, geld, geld, daar draait het haar om.”

Advocaat Jan-Hein Kuijpers bepleit ook dat JoeyAK moet worden vrijgesproken van het witwassen van 200.000 euro. ''JoeyAK is ongeveer 4 jaar geleden voor het laatst met de politie in aanraking gekomen, daarna heeft hij zich volledig gestort op zijn carrière als rapper.'' De beschuldigingen dat het geld met criminele praktijken zou zijn verdiend, is volgens hem dan ook onzin. Kuipers bepleit dat JoeyAK zijn geld met zijn rapcarrière heeft verdiend en ook wat heeft gewonnen in het casino.

Ster advertentie
Ster advertentie