Up 2 Date

Rutte verwijderde jarenlang sms'jes van telefoon

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Rutte verwijderde jarenlang sms'jes van telefoon

De Volkskrant meldt dat premier Mark Rutte jarenlang dagelijks zijn sms'jes van zijn telefoon verwijderde. De sms'jes waarvan hij vond dat die behouden moesten blijven, stuurde hij door naar ambtenaren. Alle overige berichten verwijderde de minister-president zelf, terwijl dat niet zomaar mag.

Ruimtegebrek

Rutte laat weten dat hij de berichten verwijderde vanwege ruimtegebrek op zijn oude telefoon. De Rijksvoorlichtingsdienst voegt daar aan toe dat de minister-president afgelopen donderdag pas een nieuwe telefoon heeft ontvangen met meer geheugen

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Rechtszaak

De Volkskrant spande een rechtszaak aan tegen de premier, omdat er in 2020 via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om het inzien van zijn berichten over het coronabeleid was gevraagd. De krant kreeg destijds echter enkel inzicht in de sms'jes die Rutte naar zijn ambtenaren had verstuurd. Die berichten werden overigens niet vanuit de telefoon van de premier beschikbaar gesteld, maar vanuit de telefoons van de betrokken ambtenaren.

Archiefwet

Volgens de Archiefwet moet de overheid belangrijke informatie behouden en toegankelijk maken, maar omdat Rutte zelf zijn berichten verwijderde, is niet te achterhalen of dat wat betreft het coronabeleid is gebeurd. De wet is in het leven geroepen zodat de overheid verantwoording kan afleggen. Tevens kan op die manier nuttige informatie gebruikt worden voor onderzoeken.

Ster advertentie
Ster advertentie