Up 2 Date

Politie: 'Criminelen bieden kinderen gratis snus aan om ze verslaafd te maken'

foto: YouTube: Politie Amsterdam
  1. Newschevron right
  2. Politie: 'Criminelen bieden kinderen gratis snus aan om ze verslaafd te maken'

Criminelen bieden kinderen gratis snus aan om ze verslaafd te maken. Dat meldt de politie tegenover NU.nl. Daders willen er op die manier voor zorgen dat kinderen vervolgens criminele activiteiten uitvoeren in ruil voor het verslavende middel.

Verslavend

De politie heeft de afgelopen tijd "behoorlijk wat signalen" ontvangen over de zorgwekkende ontwikkeling op het gebied van snus. Het is niet duidelijk om hoeveel gevallen het precies gaat. "Maar bij enkele incidenten zouden wij niet op deze manier aan de bel trekken", legt een woordvoerder uit aan NU.nl. De politie publiceerde een video op YouTube om de zorgen en gevaren publiekelijk te maken.

Snus is een middel dat nicotine bevat. Het kan in de vorm van een pil of theezakje onder de bovenlip worden gestopt. Volgens de politie kan één zakje evenveel nicotine bevatten als een heel pakje sigaretten. "Na het gebruik van drie zakjes kan je al verslaafd zijn", aldus de politiewoordvoerder.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Criminaliteit

Criminelen benaderen met name kinderen uit groep 7 en 8 van de basisschool en kinderen uit de eerste klas van het middelbaaronderwijs. "Snus ziet er leuk uit en ruikt heerlijk", vertelt agent Manouk in de video op YouTube. Om die reden zouden kinderen er gevoelig voor zijn. Het doel is om de kinderen verslaafd te maken, om ze vervolgens klusjes te laten doen voor nog meer snus, zoals dealen.

De autoriteiten zijn bang dat de drempel lager wordt voor kinderen om de criminaliteit in te rollen. Met de campagne slaat de politie alarm en hopen ze dat kinderen makkelijker 'nee' durven te zeggen. Jongeren worden opgeroepen om een melding te maken bij hun ouders, docenten of bij de politie als ze in verband worden gebracht met snus.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie