Up 2 Date

Joe Biden en Kamala Harris beëdigd als president en vice-president van de Verenigde Staten

foto: AFPfoto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Joe Biden en Kamala Harris beëdigd als president en vice-president van de Verenigde Staten

Joe Biden en Kamala Harris zijn officieel beëdigd als president en vice-president van de Verenigde Staten. In zijn inauguratiespeech roept Biden op tot eenheid en belooft hij te vechten tegen racisme en extremisme.

'Winst voor de democratie'

Biden legt de nadruk op de winst van de democratie, refererend naar de bestorming van het Capitool twee weken geleden. "Dit is niet een dag dat een kandidaat heeft gewonnen. maar dat de democratie heeft gewonnen."

'Vuist tegen racisme'

De 78-jarige president benadrukt de aanwezigheid van racisme, white privilege en extremisme in de Verenigde Staten en belooft daar een vuist tegen te maken. "We zullen het extremisme tegemoet treden en verslaan." De Democraat noemde zijn voorganger Donald Trump niet bij naam, maar gaf wel aan een einde te maken aan "valse feiten".

'Laten we weer verbinden'

Biden laat weten dat hij een president "voor alle Amerikanen" zal zijn en dat het tijd is om weer een eenheid te vormen in de VS. "We moeten onze focus leggen op wat ons verbindt, niet op wat ons verdeelt."

Historische verkiezingswinst

De winst van Biden en Harris is om meerdere redenen historisch. Zo kreeg Joe Biden de meeste stemmen allertijden voor een presidentskandidaat en is Kamala Harris de eerste vrouwelijke én zwarte vice-president van de VS.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie