Up 2 Date

Donald Trump heeft Witte Huis voor het laatst als president verlaten

foto: AFPfoto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Donald Trump heeft Witte Huis voor het laatst als president verlaten

Sommige mensen dachten dat het nog spannend kon worden of hij daadwerkelijk zou vertrekken, maar Donald Trump heeft vandaag toch echt voor het laatste als president het Witte Huis verlaten.

Donald en Melania verlieten woensdagochtend voor de laatste keer uit het Witte Huis, precies een week nadat Donald Trump de eerste Amerikaanse president ooit werd die twee keer 'impeached' (afgezet) werd. Hij wordt beschuldigd van het aanzetten tot een dodelijke opstand in het Capitool.

Naar Florida

Donald en Melania vertrokken naar een afscheidsceremonie, om daarna met de Air Force One naar zijn Mar-a-Lago-resort in Palm Beach Florida te vliegen. Daar komen ze aan op het moment dat Joe Biden wordt ingehuldigd als de 46e president van de VS.

Maandenlang accepteerde Donald Trump zijn verlies van Joe Biden niet. Hij heeft Biden tot nu toe dan ook nog niet gefeliciteerd met zijn overwinning en wordt de eerste president in 150 jaar die niet bij de inauguratie van zijn opvolger aanwezig zal zijn. In strijd met de traditie zijn hij en Melania Trump niet in het Witte Huis om Biden en de aankomende First Lady Jill Biden te verwelkomen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gratie

Trump heeft in de laatste dagen van zijn presidentschap wel meer dingen gedaan (of juist niet gedaan) die nou niet bepaald traditioneel zijn. Zo gaf hij ook geen primetime live speech, wat zijn voorgangers wél deden. Ook verleende hij in de laatste dagen nog volop gratie aan gevangen, waaronder aan Lil Wayne en aan zijn voormalig adviseur; de extreemrechtse populist Steve Bannon, die terecht moest staan voor fraude.

Toen Trump vanochtend het Witte Huis verliet, maakte hij een paar opmerkingen tegen verslaggevers. Hij verklaarde dat het presidentschap een 'eer van het leven' was en bedankte het volk. Toen de helikopter vertrok, werd er nog één laatste rondje boven Washington DC gevlogen. Bij de afscheidsceremonie hield hij een korte toespraak, waarin hij vol lof over zichzelf sprak en het 'China-virus' de schuld gaf van het feit dat het op de banenmarkt nu niet goed gaat.

Quote

Ik zal altijd voor je vechten. Ik zal kijken, ik zal luisteren, en ik zal je vertellen dat de toekomst van dit land nog nooit zo goed is geweest.

Laatste woord

Bij zijn laatste woord beloofde Trump aan zijn aanhangers dat hij "terug zou komen, in een andere vorm". Ook in zijn laatste zinnen als president weigerde hij de naam van Biden uit te spreken. "Ik wens de nieuwe regering veel succes en veel succes..." aldus Trump. "Ze hebben de basis om iets heel spectaculairs te doen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie