Up 2 Date

Joe Biden wint Amerikaanse presidentsverkiezingen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Joe Biden wint Amerikaanse presidentsverkiezingen

Joe Biden heeft de Amerikaanse presidentsverkiezingen gewonnen. Dat melden Amerikaanse media, zoals CNN en NBC en persbureau AP. De Democraat wordt de 46ste president van de Verenigde Staten, na een uitputtende verkiezingsstrijd met Trump.

Winst in Pennsylvania

De beslissing viel vandaag in Pennsylvania, waar de zege definitief werd na vijf gespannen dagen van stemmen tellen. In totaal kreeg Biden landelijk zeker ruim vier miljoen stemmen meer dan Trump.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Langzamer dan normaal

De uitslagen uit de vijftig staten kwamen wat langzamer dan normaal, doordat er vanwege de coronacrisis veelal via de post werd gestemd. Meer dan 100 miljoen Amerikanen stemden vervroegd of per post. In veel staten kon pas op verkiezingsdag worden begonnen met het tellen van die stemmen.

Eerste vrouwelijke vicepresident

Met de winst van Biden, zal Amerika ook een nieuwe vicepresident krijgen, namelijk Kamala Harris uit Californië. Dit is een bijzondere gebeurtenis, want ze is daarmee - naast de eerste vrouwelijke vicepresident - ook de eerste zwarte vicepresident en de eerste vicepresident met een Aziatische achtergrond.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Trump claimt fraude

Doordat Republikeinen vaker op verkiezingsdag naar de stembus gingen en Democraten meer per post stemden, begon Trump nog met een voorsprong. Trump claimde vervolgens onterecht de strijd al gewonnen te hebben. Ook claimde hij al een paar keer fraude zonder daar enig bewijs voor te kunnen leveren. De huidige president startte zelfs een aantal rechtszaken en hoewel veel van die rechtszaken nog lopen, is het onwaarschijnlijk dat de overwinning van Joe Biden met succes kan worden aangevochten.

Donald Trump laat in een officieel statement weten dat de verkiezingen nog niet voorbij zijn. "We weten allemaal waarom Joe Biden zich haast om zich ten onrechte voor te doen als de winnaar en waarom zijn 'bondgenoten in de media' hem zo proberen te helpen: ze willen niet dat de waarheid aan het licht komt.'' De huidige president zegt in het bericht, gepubliceerd door AP, dat zijn team maandag naar de rechter stapt om de verkiezingsuitslag aan te vechten.

Ster advertentie
Ster advertentie