Up 2 Date

Welcome mister president: zo ziet de inauguratie van president Biden eruit vandaag

foto: Shutterstock | Stratos Brilakis
  1. Newschevron right
  2. Welcome mister president: zo ziet de inauguratie van president Biden eruit vandaag

Vandaag wordt Joe Biden, exact 78 dagen na de verkiezingen, als 46ste president van de Verenigde Staten beëdigd bij het Capitool. Om 18.00 uur Nederlandse tijd kun je de inauguratie van Biden en vice-president Kamala Harris zien, wat om verschillende redenen historisch gaat zijn.

Geen grote mensenmassa's

Normaal gesproken komen er duizenden mensen af om de ceremonie van dichtbij te volgen, maar door de coronapandemie zal het dit jaar een sobere boel zijn. Daarnaast zijn er dit keer extra veiligheidsmaatregelen genomen wegens te toegenomen dreiging van geweld sinds de bestorming van het Capitool. Heel Washington is momenteel in opperste staat van paraatheid. Dat bleek wel toen er twee dagen geleden een brandje uitbrak een paar straten verderop bij het Capitool.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vertrekkende president is niet aanwezig

Trump heeft al meermaals laten weten niet aanwezig te willen zijn bij de inauguratie. De laatste keer dat een uitgaande president niet aanwezig was, was ruim 150 jaar geleden. In de geschiedenis van de Verenigde Staten is dit slechts drie keer eerder voorgekomen. Vice-president Mice Pence zal wel aanwezig zijn in een select gezelschap met andere voormalig presidenten als Barack Obama, George W. Bush en Bill Clinton.

Normaal gesproken vindt er ook een ontmoeting tussen de vertrekkende en nieuwe president plaats in de ochtend, maar het ziet ernaar uit dat Trump gelijk zal vertrekken naar zijn woning in Florida.

Eerste vrouwelijke vice-president

Nog een bijzonder moment: Kamala Harris wordt de eerste vrouw in de functie van vice-president. Harris heeft een Indiase moeder en Jamaicaanse vader. In haar carrière heeft ze vaker succesvolle 'first timers' behaald en is ze op verschillende hoge justitieposten de eerste zwarte vrouw geweest. Van haar moeder leerde ze: "Je mag dan wel de eerste zijn, zorg dat je niet de laatste bent."

Hoe ziet de dag eruit?

Om 15.00 Nederlandse tijd zal Biden eerst naar een kerkdienst in de St. Mattheuw's Cathedral waarna hij naar het Capitool vertrekt. Om 18.00 wordt hij beëdigd waar onder andere Lady Gaga, Jennifer Lopez en de United States Marine Band aanwezig zijn om muziek te spelen.

Normaal gesproken vindt er nadien een gala plaats, maar die is wegens de coronasituatie dit keer geschrapt.


Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie