Up 2 Date

Leger Burkina Faso bevrijdt tientallen ontvoerde vrouwen en kinderen

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Leger Burkina Faso bevrijdt tientallen ontvoerde vrouwen en kinderen

Het leger van Burkina Faso heeft gisteren 66 vrouwen en kinderen bevrijd. Zij werden vorige week slachtoffer van ontvoering door gewapende bendes. Volgens de nationale radiozender RTB werden de slachtoffers bevrijd bij een militaire operatie, maar verdere details zijn nog niet bekendgemaakt.

Massa-ontvoering

De 27 vrouwen en 39 kinderen, onder wie ook 4 baby's, werden vorige week ontvoerd in het noorden van het land. Ze werden vermoedelijk gevangen genomen door jihadisten toen ze in de buurt van hun dorpen op zoek waren naar voedsel. Zo'n massa-ontvoering heeft zich nog niet eerder voorgedaan in Burkina Faso.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ondervraging

Vlak na de ontvoering begonnen veiligheidstroepen met zoeken naar de groep. De vrouwen en kinderen werden uiteindelijk zo'n 200 kilometer ten zuiden van hun dorp teruggevonden. Na hun bevrijding zijn de vrouwen en kinderen met helikopters naar de hoofdstad Ouagadougou gebracht. Daar worden ze ondervraagd in de hoop meer informatie te krijgen over hun ontvoerders.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gedood en gevlucht

Het straatarme Burkina Faso kampt sinds 2015 met een jihadistische opstand. Het geweld heeft zich verspreid vanuit het buurland Mali. De afgelopen jaren zijn honderden inwoners van dorpen in de regio gedood en duizenden zijn gevlucht.

Omdat sommige gebieden onbereikbaar zijn voor hulp zijn veel dorpelingen voor eten aangewezen op fruit, bladeren en zaden die in het wild te vinden zijn. Is de voorraad rondom hun eigen dorp op? Dan moeten ze gedwongen verder zoeken buiten hun dorp. Buiten de dorpen zijn ze echter kwetsbaarder voor aanvallen van jihadisten. Zo werd vorige week nog eens extra duidelijk.

Ster advertentie
Ster advertentie