Up 2 Date

Corona-app ‘CoronaMelder’ vanaf zaterdag in het hele land

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Corona-app ‘CoronaMelder’ vanaf zaterdag in het hele land

Nadat de meerderheid van de Tweede Kamer voor hebben gestemd, is vandaag ook de Eerste Kamer akkoord gegaan met de invoering van CoronaMelder. Dat betekent dat de corona-app landelijk kan worden ingevoerd. De app geeft een melding wanneer je in de buurt bent geweest van iemand die besmet is met het coronavirus. Dit moet verdere verspreiding zien te voorkomen. Minister De Jonge maakte bekend dat de app zaterdag landelijk wordt geïntroduceerd.

Privacy

In de Eerste Kamer stemden 51 voor de wet en 19 tegen. De meerderheid vindt de wet goed geregeld en in staat om misbruik van de app te voorkomen. Tegenstanders van de wet zijn bang dat de informatie teruggekoppeld kan worden aan burgers, wat hun privacy in gevaar kan brengen.

Testcapaciteit

Een ander probleem dat in het debat naar voren kwam is dat mensen die een melding krijgen in thuisisolatie zouden moeten, ook als ze geen klachten hebben. Dat kan voor problemen zorgen, zeker als je vaker zo’n melding krijgt en geen klachten hebt. Minder mensen zullen dan ook de app willen gebruiken. De partijen vinden het noodzakelijk dat er ook meer getest kan worden, om zo het draagvlak voor de app te kunnen vergroten.

Niet verplicht

Het is niet verplicht om de app te gebruiken. De Jonge laat weten dat mensen niet onder druk mogen worden gezet om de app te downloaden. Je werkgever mag bijvoorbeeld dus niet van jou vragen om de app te gebruiken of vragen of je het hebt gedownload.

De app was al te downloaden en wordt al ondersteund in vijf GGD-regio’s, maar kan vanaf zaterdag dus in het hele land worden gebruikt.

Ster advertentie
Ster advertentie