Up 2 Date

Jaarlijks honderden verkeersongevallen met lachgas, tientallen doden en gewonden

foto: ANP | Bestuurder was onder invloed van lachgas
  1. Newschevron right
  2. Jaarlijks honderden verkeersongevallen met lachgas, tientallen doden en gewonden

Lachgas gebruiken in het verkeer is geen slimme combinatie. Dat wordt wederom bevestigd door cijfers van de politie die op verzoek van NOS zijn opgevraagd. Vanaf 2019 waren er namelijk zeker 63 verkeersongevallen met dodelijke afloop waarbij lachgas in het spel was. Daarnaast waren er nog eens 362 ongevallen met (ernstig) letsel waarbij lachgas werd aangetroffen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

1800 ongevallen in 3 jaar

In totaal vonden er de afgelopen 3 jaar zo'n 1800 verkeersongelukken plaats waar lachgas bij betrokken was. Vorig jaar waren het er 712, dit jaar staat de teller al op 595. Daar maakt de politie zich grote zorgen over. Daarnaast vinden er jaarlijks ook nog honderden tot duizenden andere verkeersincidenten met lachgas plaats, zoals agressief rijgedrag.

Moeilijk te checken

Het is overigens niet altijd zeker te zeggen of lachgas ook de directe oorzaak van een ongeluk of incident is. "Maar bij de meeste zaken is dat wel ons vermoeden", aldus portefeuillehouder Verkeer bij de Nationale Politie Paul Broer tegen NOS. Er is momenteel nog geen speeksel- of bloedtest voor lachgas, waardoor het na een ongeval moeilijk is vast te stellen of een bestuurder onder invloed is. "We moeten het doen met wat we aantreffen. Getuigenverklaringen bijvoorbeeld."

Lachgasverbod

Er wordt al lange tijd gesproken over een verbod op lachgas voor recreatief gebruik. Dat zou in eerste instantie op 1 januari van dit jaar ingaan, maar dat bleek financieel niet te realiseren. De wet ligt nu bij de Tweede en Eerste Kamer en wordt naar verwachting begin 2022 ingevoerd. Ondertussen hebben veel gemeenten zelf al een lokaal lachgasverbod geregeld.

Achter het stuur verboden

Lachgas gebruiken is nu op veel plekken dus nog legaal, maar achter het stuur een ballonnetje gebruiken is wél strafbaar. Rijden onder invloed is namelijk verboden. "De onderschatting van lachgas en de gevolgen ervan is nog groot", aldus Paul Broer van de politie.

Ster advertentie
Ster advertentie